Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Moa Gammel, Alexandra Rapaport och Sofia Ledarp möter pressen för att summera vad som hänt sedan uppropet #tystnadtagning publicerades för snart ett år sedan.

Ett år efter #tystnadtagning – åtgärdsplan på gång

Effekten av vittnesmålen om sexuella övergrepp och trakasserier i film- och teaterbranschen beskrivs som "monumental".

Moa Gammel, Alexandra Rapaport och Sofia Ledarp representerar de mer än 700 skådespelarna i #tystnadtagning. Den här dagen möter de pressen tillsammans med kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och SF Studios vd Michael Porseryd för att summera vad som har hänt sedan den 8 november förra året då uppropet skapade chockvågor i det svenska samhället – men också ute i världen.

- Hollywood följde #tystnadtagning. De hörde av sig till oss efter uppläsningen på Södra Teatern och frågade "hur har ni gjort"? Och så fick vi skicka material till dem och sedan bildades "Time's up", berättar Moa Gammel om den amerikanska motsvarigheten till initiativet.

Möte på fredag

Sofia Ledarp säger att hon bär på en känsla av "ljus och hopp" inför framtiden. Film- och teaterbranschen har tydligt visat att man tar vittnesmålen på allvar och konkreta initiativ har tagits för att stoppa fler övergrepp. Det handlar bland annat om gedigna utbildningsinsatser, men också om arbetsplatsenkäter, rapporter, visselblåsarsystem på institutionerna och den kommission mot sexuella trakasserier som Teaterförbundet tillsatte i januari i år.

- Vi har haft jättemånga samtal med de största makthavarna i vår bransch, fast bakom lyckta dörrar. Och vi har en massa åtgärdspunkter vi kommer att gå vidare på i den här frågan, säger Moa Gammel.

På fredag anordnas en träff där branschföreträdare från film och tv ska möta representanter för #tystnadtagning – och där kommer åtgärdspunkterna att presenteras.

Har hjälpt kvinnor

Moa Gammel, Sofia Ledarp och Alexandra Rapaport framhåller att det redan från början var oerhört viktigt för gruppen att inte hänga ut enskilda individer, utan i stället fokusera på makt och de strukturer som gör övergreppen möjliga. Men #tystnadtagning-kollektivet har också akut fått hjälpa kvinnor som utsatts för övergrepp eller trakasserier.

- Vi har haft flera incidenter där vi har ryckt ut som grupp och hjälpt individer som har varit utsatta, berättar Moa Gammel.

Men informerar ni arbetsgivarna om vilka de svin är som utsätter sina kollegor för sådant här? undrar en journalist på presskonferensen. Absolut, svarar trion.

- #tystnadtagning har som rörelse sett till att få människor lyfta ibland – där det inte har fungerat. Där man vet att de har ett track record som inte stämmer överens med det vi jobbar med, säger Alexandra Rapaport.

De är medvetna om att det kan ta tid innan en verklig förändring har skett i samhället.

- Om det inte finns ett system som backar upp den här revolutionen kommer man att gå tillbaka till det gamla, eller något värre. Vi såg i valrörelsen att metoofrågorna hamnade väldigt långt ned på många av de största partiernas agendor, det man debatterade i valrörelsen, det var abortrörelsen. Det är extremt viktigt att vi fortsätter orka jobba och driva frågan vidare, säger Moa Gammel.