Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren och avhoppade akademiledamoten Kjell Espmark ser ingen väg framåt med Horace Engdahl kvar på sin stol. Arkivbild.

Espmark: Hoppas Engdahl förmås lämna sin stol

Svenska Akademiens ordstrid fortsätter. Nu säger avhopparen Kjell Espmark att han inte ser någon väg framåt för institutionen om Horace Engdahl sitter kvar. "De goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka", skriver han till SvD.

Kjell Espmark lämnade sin stol den 6 april tillsammans med Klas Östergren och Peter Englund. Orsaken sägs ha varit att de gick förlorande ur en omröstning om att utesluta Katarina Frostenson.

Nu riktar han ny kritik mot Horace Engdahl i ett uttalande till Svenska Dagbladet :

"Just nu är det en ömtålig fas där de goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka. Jag bara hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol. Annars ser jag ingen väg framåt för Svenska Akademien."

"Ingen heder"

Det är inte första gången som Espmark kritiserar Horace Engdahl offentligt under den senaste tidens turer.

Efter att Engdahl förra veckan brännmärkt Sara Danius som historiens sämsta ständiga sekreterare i Expressen och kallat Espmark, Östergren och Englund för dåliga förlorare – svarade Espmark att det var det "falskaste och skändligaste" han läst i hela sitt liv.

- Det finns ingen heder kvar i kroppen på den mannen, sade han då till Aftonbladet.

Efter förra veckans spektakel, som slutade med att Sara Danius avgick som ständig sekreterare och lämnade sin stol i Akademien under torsdagen, har helgen varit desto lugnare kring Svenska Akademien.

Krismöte och forskarupprop

Ett krismöte ägde rum, enligt den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson, och i morgon, tisdag, väntas ett uttalande från Svenska Akademien om den advokatutredning som undersökt ledamöternas koppling till kulturprofilen.

Enligt DN visar utredningen bland annat att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Mannen nekar till dessa anklagelser genom sin advokat.

Under måndagen kritiserade även ett hundratal forskare gemensamt Svenska Akademiens agerande i ett upprop publicerat i Dagens Nyheter. Uppropet anklagar Akademien för att inte driva institutionen på "ett värdigt och adekvat sätt", och kräver att förändringsarbetet som inleddes med Sara Danius som ständig sekreterare återupptas.