Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

ESC 2016: Vi tippar kvällens final!

Kvällens final av Eurovision Song Contest blir troligen en holmgång mellan Australien och Ryssland. Australien har kvällens bästa låt och en lysande sångerska i Dami Im. Det räcker långt. Men Ryssland har en imponerande ledskärm. Det räcker längre.

1. Belgien
Laura Tesoro - What's the pressure
Another one bites the dust? Ja, typ. I diskoformat. 19-åriga Laura från Antwerpen blandar sina Michael Jackson-moves med PSY:s lassodans och ett lätt Kizunguzunguflax med högerhanden. Det fungerar … inte alls. Som 70-talsflirt betraktat var Finands utröstade bidrag betydligt bättre.

2. Tjeckien
Gabriela Guncikova - I stand
Pampig ballad med en kvinnlig solist som ylar att hon står. Här saknas verkligen inte romantik och låten hade varit ett monster på den tiden då det var liveorkester som gällde. 2016 drunknar hon bland alla andra ensamma kvinnliga artister.

3. Nederländerna
Douwe Bob - Slow down
Douwe Bob har inte legat på latsidan i Stockholm. Han leker bartender, bygger biljardbord bakom scenen och badar naken. Märkligt nog sjunger han en låt om att ta det lugnt, inklusive ett märkligt 10-sekunders avbrott mitt i. Det är dock lite gött med lättcountry bland alla mastiga produktioner. Myyyz!

4. Azerbajdzjan
Samra - Miracle
Ännu en svenskskriven låt från Azerbajdzjan. Här framförd av Jessika Gedin, förlåt Samra. Låten är en midtempoballad som försöker låta Rihanna men som inte riktigt når ända fram, vilket bland annat beror på att Samras hår är betydligt större än hennes röst.

5. Ungern
Freddie - Pioneer
Vi vågar inte tänka på vad Magdalena Ribbing hade sagt om att ha trasiga jeans och en till hälften nedstoppad t-shirt. Huvva. Samtidigt har Freddie både riv i rösten och sug i blicken, detta kombinerat med klassiska Eurovision-skamgrepp som en kör som visslar och en omotiverad etnotrummis som gör rundsparkar i bakgrunden.

6. Italien
Francesca Michielin - No degree of separation
Coola Francesca spänner ögonen i kameran och ser lika gravallvarlig ut som Christina Riccis ljuvliga tolkning av dottern Wednesday i Familjen Addams. Och så sjunger hon bra, både på italienska och engelska. En favorit som sticker ut på ett sätt som kan bli livsfarligt i finalen.

7. Israel    
Hovi Star - Made of stars
I videon vandrar Hovi Star runt i ett nattligt Tel Aviv och sjunger "a million faces tied in chains, you ride a black horse in the rain". Dramatisk är förnnamnet. I överkant efternamnet. Men låten är snyggt uppbyggd med stråkar och piano, Hovi Star har en riktigt skön röst och det är fint när hela Globen lyser av mobillampor.

8. Bulgarien
Poli Genova - If love was a crime
De senaste åren har Bulgarien struntat i Eurovison men landet har en fin tradition av knasbidrag (minns säckpipan i Elitsa & Stoyans Samo Shampioni 2013). Årets bidrag låter rätt västeuropeiskt och sneglar med sina break och pianoriff storögt på hitlistorna. Någon minnesvärd placering lär det dock inte bli fråga om.

9. Sverige
Frans - If I were sorry
Det svenska bidraget var finalklart i samma stund som Frans segrade i Melodifestivalen. Skönt på ett sätt, såklart, men det kan också straffa Frans vars släpiga låt vinner på flera genomlyssningar. Men skåningens charm kommer ändå att ta honom långt i kväll. SLUTAR TREA

10. Tyskland
Jamie-Lee Kriewitz - Ghost
Jamie-Lee från Hannover är ett stort k-popfan (vem kunde ana). Hon har skön röst och ett nummer som faktiskt är rätt snyggt med sina Nightmare before christmas-inspirerade spökträd. Men låten, Jamie-Lee, låten ..?! Den rinner förbi helt obemärkt. En given koka kaffe-paus.

11. Frankrike
Amir - J'ai cherché
Åh nej! Amir var en av de förhandstippade artisterna, men efter repetitionerna stod det klart att karln tyvärr inte sjunger särskilt bra. Så synd på en riktigt peppig och välproducerad poplåt. Det är surt som en hel tunna rönnbär och han ser väldigt ensam ut på scen.

12. Polen
Michal Szpak - Color of your life
Sångaren Michal Szpak från Karpaterna när tydligen en förkärlek för 80-talsmusik och symfonisk rock, en smakkombination som får en att undra vart Michal är på väg med sitt liv. I den här balladen är det symfoniska inslaget lyckligtvis nedtonat men det andas 80-tal så det räcker och blir över. Hopplöst seg.

13. Australien
Dami Im - Sound of silence
Australiens Dami Im imponerade rejält i torsdagens semifinal och den klassiskt skolade pianisten med den stora rösten har en snygg och kraftfull ballad som är hela finalens bästa låt.  Men räcker det mot hårdaste konkurrenten Ryssland? Njaäe. Tyvärr inte. SLUTAR TVÅA!

14. Cypern
Minus One - Alter ego
Den här rökaren har vår egen Thomas G:son skrivit och det märks. Det är effektiv schlagerrock, som om Magnus Carlsson anlagt whiskeyröst och blivit ihop med en rockgitarrist. Burarna på scen har de snott direkt från Outtriggers Melloframträdande. Inte så elegant, kanske, men hej det här är Eurovision.

15. Serbien
Sanja Vucic Zaa - Goodbye (shelter)
Sanja vill hemskt gärna låta som Adele och det funkar tyvärr inte alls. Visst är det en hyggligt halvpampig ballad som den svartklädda serbiskan bjuder på men dessvärre känns hennes stumfilmsliknande utspel så ödesmättat att hälften vore nog.

16. Litauen
Donny Montell - I've been waiting for this night
Donny Montell sjunger en svenskskriven dussinlåt av den uptempo-typ som David Lindgren kan leverera i sömnen. Men Donny är inte David. Donny är inte ens Donny (han heter egentligen Donatas Montvydas) och låten är förtvivlat anonym. Och såklart helt chanslös. 

17. Kroatien
Nina Kraljic - Lighthouse
Nina Kraljic har fått orimligt mycket skäll för sin scenklädsel, som tar begreppet tältklänning till en ny nivå. Perfekt för oss som inte känner oss helt redo för beach 2016, ju, sluta gnälla. Lighthouse är därtill en stilren ballad och hon har en röst som är intressant på ett bra sätt, till skillnad från mycket annat i den här tävlingen.

18. Ryssland
Sergey Lazarev - You are the only one
I väst var Sergey före Eurovision mest känd för ett klipp där han svimmar på scenen. I öst är han en erkänd artist. Det, plus att han sjunger riktigt bra och har en kompetent låt med en (minst sagt Måns-inspirerad) snygg scenshow gör att vi tror att det blir Moskva nästa år. SEGRARE!

19. Spanien
Barei - Say yay!
När allt sitter har Barbara Reyzabal Gonzalez Aller, pust, en av finalens skönaste röster. Dessutom en söt liten dans som bara nästan lägger krokben för henne. Låten i sig är rätt stompig och fastnar lika snabbt som den tyvärr försvinner.

20. Lettland
Justs - Heartbeat
21-årige Justs Sirmais låt (skriven av förra årets lettiske deltagare i ESC Aminata) börjar med lite elektroniskt pumpande hjärtslag som för att understryka hur känslofyllt detta bidrag faktiskt är. Det går sådär. Trots att kameran flaxar runt som en idiot levererar Justs en alldeles stillastående midtempoballad. 

21. Ukraina
Jamala - 1944
Jamala har lämnat funken hemma i Ukraina och satsar istället på stillastående elektronika och primalskrik. Det är såklart kul att Jamala lyckats reta upp det offentliga Ryssland genom att sjunga om Sovjets fördrivning av Krimtatarer, men hennes bidrag är inte så mycket en låt som ett tonsatt narkolepsi-anfall.   

22. Malta
Ira Losco - Walk On Water
Ännu en svenskproducerad låt och enligt utsago ska en av låtskrivarna, nämligen självaste Molly Pettersson Hammar, vara med och köra. Låten då? Jodå, synd att Molly inte tävlade med den i stället för trökiga Hunger i Melodifestivalen. Och om ni tycker att artisten Ira Losco ser extra kurvig ut så beror det på att hon är gravid.

23. Georgien
Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas - Midnight gold
Thomas G:sons andra låt för kvällen, och vi vet alla vet vad den här Skövdedon kan skapa när andan faller på. När känslan är den rätta. Men detta? Illa sjungen och illa framförd indierock. Nä. 

24. Österrike
Zoë - Loin d'ici
Kom sist på hemmaplan förra året. Men med den här vårprilliga discosufflén (på franska, av alla språk) gick det bättre. Starka Vanessa Paradis-vibbar och ett klassisk Carola-avslut på låten, som är lika lättrallad som lättglömd. Tre glädjespäckade minuter för alla retroschlagerfans.

25. Storbritannien
Joe and Jake - You're not alone
Skriv en bra låt. Skicka någon med lite utstrålning. Och skärp till er. Hur svårt kan det vara?  Eurovision och Storbritannien är ett marriage made in hell, ett skämt i nivå med Västtrafiks betalsystem. Det räcker nu. Lämnar ni EU så är ni inte välkomna tillbaks till Eurovision heller.

26. Armenien
Iveta Mukuchyan - Lovewave
Mest omskriven för att hon halade fram Nagorno-Karabach-flaggan i semifinalen, vilket ska utmynna i någon sorts straff från EBU småningom. Om vi släpper det så är det här ett av de tjusigaste och mest påkostade bidragen i tävlingen, det har verkligen inte snålats in på någonting (utom Ivetas kjol, då) och det lär betala sig med en fin placering.