Erika Wassermans onani-komedi gör succé på Netflix

26 maj släpptes Erika Wassermans romantiska komedi ”Året jag slutade prestera och började onanera” på Netflix. Berättelsen med Katia Winter i huvudrollen gjort succé direkt, och är just nu den fjärde mest sedda i världen på strömningstjänsten.

ANNONS
|

Producenten Erika Wasserman debuterade förra året med komedin ”Året jag slutade prestera och började onanera”, full av dråpliga och jobbiga situationer.

Nu har filmens onani-titel gjort succé på Netflix, där komedin just nu är den fjärde mest sedda globalt. På engelska har titeln kortats ner en smula till "The year I started masturbating".

Katia Winter syns i huvudrollen som krisande snart 40-årig småbarnsmamma, i ”Årets jag slutade prestera och började onanera”.
Katia Winter syns i huvudrollen som krisande snart 40-årig småbarnsmamma, i ”Årets jag slutade prestera och började onanera”. Bild: Scanbox entertainment

Katia Winter imponerar i huvudrollen som högpresterande snart 40-åriga Hanna som försöker få sitt hektiska liv att gå ihop med småbarn, jobb, partner, träning, vänner. Ganska snart går dock det mesta åt skogen i Erika Wassermans fartfyllda filmdebut. Hon lyder sin dryge danske killes råd att säga upp sig från jobbet bara för att strax därefter bli lämnad.

ANNONS

Då rämnar hennes stabila medelklassliv och hon förnedrar sig allt mer för att få bekräftelse på att hon duger: som kvinna, mamma och helt vanlig människa med de fel och brister som vi alla har.

Först när hon av en slump träffar Liv – som uppmanar henne att börja onanera för att slappna av – lossnar det. Hanna blir successivt bekvämare med sig själv och sin kropp, vilket är i linje med filmskaparens ambition. I en GP-intervju förklarar hon:

– Det är klart det handlar om sexualitet. Men för mig är onanin i filmen en metafor, det kunde lika gärna ha varit yoga eller blomsterodling. Målet är att komma tillbaka in i sig själv, vara mer i sin kropp. Att gå mer på glädje och känsla än på prestation.

Alla är dock inte lika förtjusta i komedin. ”Året jag slutade prestera och började onanera” blir aldrig roligare än sin titel, menade GP:s kritiker Hynek Pallas, som delade ut två fyrar i betyg.

LÄS MER:Erika Wasserman gör komedi om att sluta överprestera

LÄS MER:Recension: ”Året jag slutade prestera och började onanera” i regi av Erika Wasserman

ANNONS