Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Erik Lundin vann pris i kategorierna årets textförfattare och årets hiphop/soul på Grammisgalan tidigare i år. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Erik Lundin hyllar Bodil Malmsten

Håller hiphopen och det litterära Sverige på att närma sig varandra? Det tror rapparen Erik Lundin som medverkar på tidskriften 10-tals litteraturfestival på Scalateatern i Stockholm.

Under den årliga Litteraturfesten kommer man bland annat att uppmärksamma poeten och författaren Bodil Malmsten som gick bort tidigare i år. Hon hyllas av musikern Plura Jonsson, poeten Elis Burrau och rapparen Erik Lundin.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Personliga tolkningar

Lundin bidrar med två personliga tolkningar av Bodil Malmstens dikter. Han säger att hennes texter har kommit att stå honom nära.

- Jag är på en väldigt bra plats, men jag har fått en del dåliga nyheter på sistone. Så det hon säger om kärlek och smärta är väldigt träffande för mig just nu. Det hon skriver har faktiskt haft en läkande funktion.

2015 släpptes ep:n "Suedi", Erik Lundins första skiva på svenska. Hans skarpa formuleringskonst fick kritikerna att gå upp i brygga av lycka och på Grammisgalan i vintras utsågs han till årets textförfattare. Men enligt artisten finns det alltjämt ett stort gap mellan hiphopen och den svenska litteraturvärlden.

- Man ser ner på hiphop och rap och det har inte accepterats som poesi. Men naturligtvis är det poesi. Hiphopen är också en genre som fäster sjukt stor vikt vid texter. Det är något mycket större än bara underhållning, säger Erik Lundin.

Förändring på gång

Samtidigt konstaterar han att det finns tecken på att en förändring trots allt är på gång.

- Tre bokförlag har hört av sig till mig och pratat om att de vill ge ut någonting. Så gapet minskar. Vi börjar gradvis bli mer allmänt accepterade.

Vad betyder det för hiphopen?

- Otroligt mycket. Bara det att människor som har en bakgrund som liknar min och som kallas för "förortsrappare" faktiskt får synas i sammanhang där de tidigare inte varit välkomna. Det är viktigt. Jag ser också att det kommer fram flera riktigt grymma förortspoeter nu. Jag är övertygad om att den typen av poesi kommer att växa sig starkare i Sverige.