Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Erfarna idoler redo för fredagsfinaler

Det är en ovanligt erfaren "tolva" som kliver in "Idols" första fredagsfinal. Snittåldern är högre än på länge och flera deltagare har sökt till programmet många gånger.

Varje år brukar juryn säga att det är en av de bästa "Idol"-omgångarna någonsin. Den här gången verkar de verkligen mena det.

- I år har vi en extremt jämn tolva och nivån ligger väldigt, väldigt högt. De är extremt erfarna. Det märks ju, Joakim har sökt sju gånger och nu är han med och är bättre än någonsin. Vi har Chris som är en fantastisk sångare. Det är bara att räkna upp dem, de är så bra, säger Anders Bagge.

Deltagarna är också lite äldre i år jämfört med de senaste säsongerna. Sju av de tolv fredagsfinalisterna är över 20 år.

- Snittåldern är mycket högre. Det finns mycket mer erfarenhet rent vokalt och sedan är det klart att de är lite mer trygga i sig själv, säger Anders Bagge.

"Redo för utmaningen"

Jury- och tittarfavoriten Chris Kläfford, som har sökt till "Idol" tre gånger tidigare, säger att han har blivit mycket mer avslappnad med åren.

- Det är en av de största fördelarna med att bli äldre. Jag vet precis vad jag vill ha i mitt liv. Det visste jag inte när jag var 16, så jag är glad att jag är med nu när jag är 28, säger han.

29-årige Joakim Jakobsson, som i år sökte till "Idol" för sjunde gången, håller med.

- Jag är glad över att jag inte har gått vidare så här långt tidigare år. Jag har inte varit redo, även om jag trott att jag har varit det. Nu känner jag verkligen på insidan att jag är fullt redo för utmaningen som väntar, säger han.

Peppad Dirawi

Det finns dock en hel del yngre talanger även i årets "Idol". En av dem är 16-åriga Hanna Ferm som har rosats av juryn för sina framträdanden under slutaudition och kval.

- Självklart är det ju så att en del av oss har mindre erfarenhet av "Idol"-bubblan än andra. Men vi tolv är alla här av en anledning och det är för att juryn och tittarna har sett något i oss nu, säger hon.

Nytt för i år är också att Pär Lernström får en programledarkollega. Under hösten kommer han att leda fredagsfinalerna tillsammans med Gina Dirawi.

- Jag är jättepeppad. Jag har ju följt dem genom kvalet och blivit jätteengagerad så det känns svinbra. Jag tror att vi kommer att ha väldigt kul och jag tror också att det kommer att bli en väldigt emotionell säsong. Alla har känslorna utanpå och jag är bra på känslor, säger hon.

"Idol" sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.

Klicka i bildspelet ovan för att se alla deltagare.