Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid 32 års ålder har Michael "Passenger" Rosenberg hunnit släppa sju album och rest runt i ett decennium. Nu släpper han sin åttonde skiva "Young as the morning, old as the sea". Arkivbild.

Erfaren folkmusiker vid ung ålder

Med låten "Let her go" fick Michael "Passenger" Rosenberg en monsterhit. Nu är han aktuell med sitt åttonde album.

Michael Rosenberg har rest runt och spelat musik i över ett decennium. Han har framträtt på gator och torg. Men han har också fyllt konserthallar, och med "Let her go" fick han en hit som aldrig tycks sluta spelas på radion.

Nu, vid 32 års ålder, tycker han att han är vid en underlig punkt i livet. Som titeln till hans nya album, "Young as the morning, old as the sea", antyder känner han sig både ung och erfaren.

En buljong av upplevelser

Resorna är en viktig inspiration för Michael Rosenberg. Kulturombytet, de olika språken och maten håller hjärnan fräsch och nyfiken menar han.

- Låtskrivandet är som en stor buljong av allt jag ser, tänker och känner. Varje låt jag gör är en ny skål som jag serverar. Resorna är en del av det, säger Michael Rosenberg.

På senare tid har ett nytt album getts ut årligen. För Rosenberg fungerar varje skiva som ett slags dagboksinlägg över tiden då musiken kom till.

- Jag lyssnar inte på min egen musik, men jag lyssnade nyligen på en skiva jag gjorde för fem, sex år sedan. Det var som att jag transporterades tillbaka till hur jag hade det då.

Vad tror du att du kommer att minnas när du lyssnar på nya skivan om några år?

- Jag är för nära låtarna för att veta det nu. Jag behöver några år för att kunna lyssna på den rent objektivt.

Ny inspelningsmetod

Något han kanske kommer att minnas är inspelningsprocessen.

Vanligtvis lägger Rosenberg sång och gitarr på egen hand, sedan kommer studiemusikerna in och spelar in de resterande delarna. Den här gången visade Rosenberg låtarna för musikerna vid ett tidigt skede av albumets utformning.

Tillsammans mejslade de ut de resterande delarna.

- Det var skönt att släppa lite på kontrollen och låta musikerna vara med. Det finns grejer på den här skivan som jag aldrig hade tänkt ut på egen hand. Det är ett fylligare sound.

Hur följer man upp en hit som "Let her go"?

- Jag tror att det skulle vara ett misstag att pressa sig själv till att försöka få en till hit. Missförstå mig inte, jag skulle älska att få det. Men det är inte upp till mig om de nya låtarna slår. Det enda jag kan göra är att skriva låtar jag är stolt över.