Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Akademiledamoten och tidigare ständige sekreteraren Peter Englund välkomnar flera av Svenska Akademiens planerade reformer. Arkivbild.

Englund välkomnar Akademiens beslut

Avhoppade ledamoten Peter Englund välkomnar flera av besluten som den hårt ansatta Svenska Akademien tog förra veckan. "De reformer som aviseras där är nödvändiga", skriver han.

I ett pressmeddelande i fredags uppgav Svenska Akademien bland annat att man lämnat över advokatutredningen om ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen till Ekobrottsmyndigheten.

"Jag välkomnar flera av de beslut som Svenska Akademien tog i torsdags och som redovisas i det senaste pressmeddelandet. Ävenså tror jag att de reformer som aviseras där är nödvändiga för att institutionen ska behålla sin relevans, återupprätta sin integritet och fullgöra sina många och viktiga uppgifter. I övrigt har jag för tillfället inga ytterligare kommentarer", skriver Peter Englund på sin hemsida.

"Klokt och viktigt

I pressmeddelandet beklagar Akademien också att man inte vidtog några åtgärder trots att man fick vittnesmål om misstänkta sexuella övergrepp av kulturprofilen i ett brev redan 1996. Akademien slår också fast att man ska se över sina jävsregler och att man måste förstärka sin juridiska kompetens.

Man välkomnar samtidigt de stadgeändringar som kungen aviserade tidigare i veckan om att göra det möjligt att utträda ur Akademien.

"Kungen har fattat ett klokt och viktigt beslut, som jag välkomnar med stor uppriktighet: redan under mina år som ständig sekreterare arbetade jag för en sådan förändring av praxis", skrev Englund i onsdags.

Espmark dröjer

Englund ger dock inga besked om han själv planerar att begära utträde.

Hans kollega Kjell Espmark, som liksom Peter Englund och Klas Östergren meddelade sitt avhopp den 6 april, uppger för Dagens Nyheter att han snart kommer att bestämma sig för om han ska söka utträde ur Akademien. Han hoppas ge besked senare i veckan.

- Vi befinner oss just nu i en väldigt ömtålig situation, men det kommer snart besked. Det är jätteömtåligt just nu, säger han till tidningen.

Tidigare har Klas Östergren meddelat att han sökt formellt utträde.