Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Englund. Arkivbild.

Englund och Espmark åter till Akademien

Ledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till arbetet i Svenska Akademien.

"Under hösten har vi medverkat i återuppbyggnaden av Svenska Akademien och deltagit i flera viktiga beslut. Vi har nu nått en punkt där en fortsatt insats i reformarbetet bara kan göras inom Akademien. Vi har därför beslutat att på nytt ta del i det inre arbetet", skriver Englund och Espmark i ett uttalande till Dagens Nyheter.

Anders Olsson bekräftar beslutet för TT.

- De har bestämt sig för att återvända till Akademien i aktivt arbete från och med 17:e, nästa torsdag. Det är naturligtvis väldigt glädjande att de gör det.

"Mer arbetsro"

Anders Olsson tycker dock inte att de båda ledamöternas beslut är särskilt överraskande.

- De två har ju varit med under hösten i flera viktiga beslut, inte minst i invalen som vi har gjort, säger han.

TT: Hur påverkar det här Akademiens arbete?

- Det kommer att stärka oss i hela vårt arbete under året. Vi kommer att vara 14 aktiva ledamöter och det gör också att vi får lite mer arbetsro, vi har kanske inte så bråttom med invalen, svarar han.

- Jag kan inte tro annat än att det ger positiva signaler utåt.

På sin hemsida motiverar Peter Englund sitt beslut ytterligare. Han skriver bland annat att han och Espmark har backat från sitt ultimatum i våras då de krävde att ledamoten Horace Engdahl skulle lämna sin stol.

"Det gjorde vi i praktiken redan i augusti. Läget är sådant att Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna", skriver Englund.

"Kan inte längre dominera"

Kjell Espmark utvecklar resonemanget För DN.

- Styrkeförhållandena inom Akademien har förändrats på avgörande sätt; enskilda ledamöter kan inte längre dominera. Det har man kunnat notera utifrån hur den starka majoriteten för Frostenson som förelåg i mars har krympt till bara två reservationer när man nu ett halvår senare antog resolutionen att hon ska lämna Akademien, säger han till tidningen.

Peter Englund skriver att han vill fortsätta arbetet för modernisering och ökad öppenhet, men han konstaterar samtidigt att det inte blir någon lätt uppgift.

"Akademien står inför ett antal betydelsefulla avgöranden redan tidigt i vår, och jag hoppas kunna bidra till arbetet på att reformera Akademien och återuppbygga det förtroende som är den egentliga grunden för institutionens existens. Men jag hyser inga illusioner. Det kommer att bli ett svårt och långdraget göra."

Hoppade av i våras

Det var den 6 april förra året som Englund och Espmark tillsammans med Klas Östergren hoppade av arbetet i Akademien.

Orsaken var den djupa spricka som uppstod när en advokatutredning som utrett den så kallade kulturprofilens koppling till ledamöterna presenterades.

Östergren beviljades senare formellt utträde, men Englund och Espmark har fortsatt vara passiva ledamöter. Tillsammans med avhopparen Sara Danius har de under hösten deltagit i inval av flera nya ledamöter samt i besluten kring ledamoten Katarina Frostensons framtid.