Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Mycket glädjande", säger Peter Englund om domen mot kulturprofilen. Arkivbild.

Englund: "Glädjande att rättvisa skipats"

Akademiledamoten Peter Englund välkomnar fängelsedomen mot den så kallade kulturprofilen. "Jag finner det mycket glädjande att rättvisa skipats", skriver han i ett mejl till TT.

Peter Englund, som sedan i våras inte deltar i Akademiens arbete, tycker också att det är glädjande "att rätten med sin dom markerat hur allvarligt man ser på kulturprofilens brottslighet", skriver han.

Författaren och dramatikern Martina Montelius är positivt överraskad över domen mot kulturprofilen.

- Men jag är också helt övertygad om att domen kommer att överklagas, säger hon.

Montelius är en av de 18 kvinnor som valde att i Dagens Nyheter vittna om de övergrepp som mannen anklagas för. För hennes egen del ligger händelsen så långt tillbaka att den är preskriberad, konstaterar hon.

Att rätten har valt att lita till kvinnans berättelse är ett fall framåt, menar hon.

- Det kan göra att fler kvinnor vågar anmäla sådant som de har varit med om.

"En upprättelse"

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman säger att domen är en upprättelse för brottsoffret och för de andra kvinnorna som medverkade i tidningens reportage om kulturprofilen.

TT: Hur tycker du att Svenska Akademien bör agera nu?

- De bör läsa domen naturligtvis, precis som alla andra, och reflektera över vad den har för betydelse. Det har framkommit röster inom Akademien tidigare som har gjort gällande att det är svårt att verifiera de här uppgifterna, det är svårt att veta om man kan ta dem på allvar eller inte. Nu finns det en dom och ett säkrare tecken på vad som har hänt i verkligheten, säger Björn Wiman.

Akademien kommenterar inte

Även Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius är inne på att domen är en upprättelse för alla kvinnor som vittnat om övergrepp.

- Det har ju en stor symbolisk betydelse för hela metoo-rörelsen, det här är det första uppmärksammade fallet som leder till en fällande dom, säger hon.

TT: Vad tror du att det här kan få för konsekvenser för Svenska Akademien?

- I princip rör det inte Svenska Akademien, rättsfallet står mellan kulturprofilen och den målsägande kvinnan, och jag tror att Akademien själva vill förmedla bilden av att de har gått vidare, de har hanterat olika frågor som jäv och sekretessbrott, säger Lisa Irenius.

Hon tror ändå att domen kommer att påverka Akademien.

- Bland annat påminner domen om det som från början splittrade de arton, och att Sara Danius handlade riktigt när hon agerade snabbt och tillsatte en advokatutredning. Och att Horace Engdahl gjorde fel som motarbetade den här utredningen, säger Lisa Irenius.

TT har varit i kontakt med Svenska Akademien som låter meddela att man inte kommer att kommentera domen mot kulturprofilen.