En svensk Grey's Anatomy

I dag onsdag är det premiär för TV4:s nya dramasatsning Syrror, som följer sjuksköterskorna Malin, Julia, Iris och Carina i deras hektiska tillvaro på arbetsplatsen och det nästan lika stormiga privatlivet. "En svensk Grey’s Anatomy kanske man kan kalla det", säger skådespelaren Tanja Lorentzon.

ANNONS
|

För Jeanette Holmgren som spelar biträdande chefssköterskan Carina, modersgestalten bland kollegorna i Syrror, var miljön inte helt obekant; 1997-2000 var hon kirurgen Gunilla i TV3-såpan Vita lögner.

– Flera år efteråt hände det att människor kom fram till mig på stan och sa att vet du, min dotter läser till läkare nu, och det var du som inspirerade henne till det. Om jag med Syrror kunde åstadkomma någonting liknande vore det helt magiskt, säger skådespelaren som tillsammans med sina tre medaktörer befann sig på Filmstaden Bergakungen i Göteborg för måndagens röda mattan-premiär och förhandsvisning.

Tanja Lorentzon, Malin i serien, håller med.

ANNONS

– När Top Gun kom gick alla ut och köpte raybans och pilotjackor. Drömmen är att Syrror blir en liknande boost för sköterskeyrket, och att serien ses som den hyllning den vill vara. För gud vilket spännande jobb det är, säger hon.

Enorm research

Researchen har varit enorm. Bland annat har kvartetten gjort flera studiebesök på sjukhus i Stockholm och även varit med på operationer (”men vi opererade inte utan var bara där som betraktare”, försäkrar Jeanette Holmgren).

LÄS MER:Sjuksköterskor blev stjärnor på röda mattan

Inför varje inspelningsdag har det också hållits möten med medicinska konsulter som har väglett dem och förklarat hur de ska använda utrustningen. Bara att ta på sig en vinylhandske kan vara ett äventyr om man aldrig har gjort det förut, säger regissören Lisa Farzaneh.

– En av de svåraste tekniska grejerna man kan göra som skådespelare är ju att trovärdigt spela ett visst yrke. Det är så otroligt mycket som ska komma naturligt, annars ser det fejk ut.

Formatet till Syrror är hämtat från den finska succéserien Syke (Puls) som började visas 2014 och nu har sänts i tre säsonger. Produktionsteamet hade ett inledande möte med skaparen Petja Peltomaa där hon förklarade vad hon tänkt sig ska hända i serien framöver, men i övrigt har de haft fria händer.

ANNONS

– Det fanns några teman i originalet som inte kändes speciellt fräscha och som skulle bli svåra att lyfta till en svensk publik, förklarar Liza Farzaneh.

Vad för slags teman?

– Framför allt sådant som handlade om manligt och kvinnligt. En hel del av det medicinska fick vi också skriva om, för vi har olika förfaranden i våra länder. Vi kunde inte bara gå in och titta på den finska serien och tänka att såhär ska vi göra i operationerna. Det är ganska mycket som skiljer sig åt.

Göra arbetet rättvisa

Skådespelare, regissörer och producenter säger alla att det viktigaste har varit att göra sjuksköterskans arbete rättvisa. Hur de har lyckats med det rådde delade meningar om bland förhandsvisningens testpublik, som bestod av nära 200 sjukvårdsanställda i Västra Götaland och Hallands län.

– Det märktes att de hade gjort bra research, även om själva arbetsplatsen var lite märklig. Det var varken thoraxavdelning, dialys, kirurgi eller akutsjukvård, utan något mellanting, säger sköterskan Emma Lööf från Capio Lundby närsjukhus.

Hennes kollega Ann-Sofie Dahl är inne på samma linje. Hon har också både ris och ros:

– Det tekniska var trovärdigt. Fast vi har ju inte riktigt lika mycket romantik på jobbet, säger hon och skrattar. Som underhållning var det ändå en trevlig serie. Och skådespelarna var hemskt duktiga.

ANNONS

Syrror

  1. Serien är baserad på den finska Syke (Puls) av Petja Peltonmaa, och följer originalproduktionen ganska troget vad gäller händelseutveckling och karaktärer. Huvudrollerna spelas i Sverige av Jeanette Holmgren, Tanja Lorentzon, Celie Sparre och Marall Narisi.
  2. Regissörskapet delas av Lisa Farzaneh och Tord Danielsson, producent är Elin Kvist. Hittills har 20 avsnitt som sträcker sig över två säsonger spelats in. Beroende på hur serien tas emot kan en fortsättning bli aktuell.
  3. Visas onsdagar klockan 21.00 på TV4.
ANNONS