Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

"En man som heter Ove" är Oscarsnominerad

Svensk film på världens största filmgala.

Idag klockan 14.00 presenterades årets Oscarsnomineringar inför galan den 26 februari i Dolby Theatre i Los Angeles. Och det blir en svensktät Oscars i år. Under presskonferensen presenterades nämligen "En man som heter Ove" som Sveriges Oscars-bidrag.

Filmen har fått två nomineringar –  som bästa icke-engelskspråkiga film och i kategorin "bästa make up och hår". "En man som heter Ove" är regisserad av Hannes Holm och i den medverkar stjärnor som Rolf Lassgård och Bahar Pars.

- Filmen har ju alltid varit en katt bland hermelinerna och ibland kan det vara bra att vara en katt bland hermelinerna, säger Rolf Lassgård till TT.

Första nomineringen sedan 2004

"En man som heter Ove" är Sveriges första Oscarsbidrag sedan 2004 då "Så som i himmelen", regisserad av Kay Pollaks, fick en nominering.

Men "En man som heter Ove"är inte Sveriges enda bidrag. Filmfotografen Linus Sandgren nomineras för sitt foto i filmen "La la land". Han är dessutom favorittippad och "La la land" väntas bli nominerad i flera kategorier.
- Min fru var uppe och tittade på nomineringarna, det var läskigt. Vi var ju nyfikna. Men nu känns det jätteroligt, säger han till TT.

Stor chans för svenska segrar

Sist men inte minst av svenskarna Max Martin och Johan "Shelback" Schuster nominerats för låten "Can't Stop the Feeling" i kategorin "Bästa originalsång. Låten kommer från filmen "Trolls" där Justin Timberlake framför den.

Tidigare svenska vinster

Sverige har under åren kammat hem en rad Oscarsvinster. 1945 vann Ingrid Bergman "Bästa kvinnliga huvudroll" för insatsen i "Gasljus". Och förra året kammade Alicia Vikandet hem "Årets Kvinnliga Biroll" för sin prestation i "The Danish Girl". Även demonregissören Ingmar Bergman har vunnit en Oscar – Fanny och Alexander vann pris för bästa Utländska Film år 1984.