Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En hyllning till originalen

Schlagerfestivalen är slut. Nu är det hårdrock som gäller. På fredagskvällen nådde rockbandstävlingen Sweden Rock Tribute till Göteborg och Trädgår'n.
Om Alice Cooper, Pink Floyd eller Accept redan gjort det du själv vill göra, bryt inte ihop av ångest och frustration. Härma dem i stället. Och gör det så bra som möjligt.

Klä dig som dina idoler. Rör dig som dina idoler. Men framförallt låt som dina idoler. Det är idén och själva grundpremissen för den landsomfattande covertävlingen Sweden Rock Tribute - Battle of the bands, vars västsvenska deltävling avgjordes på fredagskvällen.

Fast egentligen handlar det inte om covers. Bland levande ljus och vita linnedukar på Trädgår'n finns inget av den där förlamande after ski-känslan från Sälen, ingen trubadur, inget firmafestfyllo som vrålar "Kriidens".

- Nej. Inget sånt, försäkrar Bosse Johander, tävlingsansvarig för Battle of the bands.

- Ett tributeband är något helt annat än ett vanligt coverband. Här handlar det om hundra procent kärlek, banden hyllar verkligen sina favoritartister. Allt ska vara rätt: hår, kläder, image ... you name it.

Från Göteborg kom Glanzig (Danzig) och Accepted (Accept), från Borås Defenders of the faith (Judas Priest) och från Hamburgsund Echoes (Pink Floyd).

De två band som femmannajuryn på Trädgår'n gillade bäst kan via en semifinal i Stockholm få vara med och tävla om titeln som Sveriges bästa tributeband på Sweden rock festival i Sölvesborg i sommar.

Där väntar också förra årets segrare Hazy/Dizzy från Emmaboda som, just det, älskar AC/DC.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.