En högst personlig guide till årets bokmässa i Göteborg

Som vanligt händer i princip allting på Bokmässan. GP:s Jonathan Bengtsson och Klara-Lovisa Lundström hjälper dig att sila mellan det som är betydelselöst och viktigt, det som är roligt och tråkigt.

ANNONS
|

Bokmässan glädjer, och Bokmässan bildar.

Men Bokmässan har också ett problem: denna tillställning kan kännas som en oöverskådlig best. Var ska man börja, och var ska man sluta?

Allt sker inne på mässgolvet under dessa dagar: grynkorvssällskapet har ett bås. Här säljs kameljackor. EU-ambassadörer gör besök. Lena Andersson går runt i sina ovanligt robusta kavajer. Camilla Hamid och marockanska bakverk. Så låt oss ta en mild tur genom de fyra dagarna.

Torsdagen:

Läget för demokratin med Stefan Löfven och Annie Lööf, 14-14:30, lärarscenen

Ett evenemang som man vill besöka av flera skäl. Främst för att ämnet är gott och nyttigt. Men vill man inte också studera de två huvudpersonerna lite? Lööf och Löfven har sedan länge klivit ner från sina framskjutna positioner inom politiken. De har lämnat den svenska offentligheten. De har ingen prestige kvar i kroppen, ingen fåfänga. De kommer sitta här och vara så avslappnade: Hur ser deras hy ut efter all denna vila? Ser de parfymerade, mjuka och lugna ut där uppe?

ANNONS

Richard Hobert, Malou Von Sivers, Björn Ranelid i samtal om kärlek och destruktivitet, 11-11:45, Seminarium scen F2

Författaren Björn Ranelind vid sin 70-årsdag 2019.
Författaren Björn Ranelind vid sin 70-årsdag 2019. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Det här kan bli dynamiskt. Richard Hobert är en enkel, gladlynt författare som älskar Österlen. Malou Von Sivers en erfaren journalist, Björn Ranelid en författare med en trängd bengaltiger tatuerad på bröstet. Dessa tre ska nu diskutera ett av mänsklighetens råaste ämnen: kärlek och destruktivitet.

Skapa en Bamsehistoria med Marcus Wandt, 09:30-10:20, En liten scen

Det här vet vi: Bamse är en positiv kraft. Det här vet vi: barn är underbara. Det här vet vi: Rymden bjuder på oförklarliga gåtor, spektakulära galaxpelare och ismånar. Så varför inte pyssla lite med rymdfararen Marcus Wandt och Bamse? Tecknaren Jimmy Wallin medverkar också.

Fredag:

Crimetime Afterwork, Anders de la Motte och Denise Rudberg, 17-18:30, Crimetimescenen

Hyggliga Denise Rudberg poserar för en bild.
Hyggliga Denise Rudberg poserar för en bild. Bild: Oskar Omne

Jag ska bekänna: jag tycker om nästan alla människor som tillhör kategorin ”Deckardrottningar”. Camilla Läckberg är föredömligt trevlig, Karin Smirnoff har en fin, skarp och lågmäld humor. Denise Rudberg är alltid underhållande och har för övrigt utmärkt hår. Här samtalar hon med Anders De Lamotte, i någon form av AW.

”Överraskningar och quiz” förekommer också, bara det. Medverkar gör även Pascal Engman, Johannes Selåker, Katrine Engberg, Mari Jungstedt, Patrick Ekwall och Lina Bengtsdotter.

ANNONS

Snacka sex med serier, 16:30-16:50, Serie och fantastikscenen

Bokmässan kan vara en märkligt infertil plats, trots alla författare som går runt med sina krämiga frisyrer. Vi har Vertigos hårdpornografiska monter varje år, men inte mycket mer än så.

Därför kan ett samtal om sex och serier vara trevligt. Medverkar gör Irma van den Poel och Anna Ahlund.

Bokmässan by night 2023; ett evenemang som inte kommer vara möjligt att undvika.
Bokmässan by night 2023; ett evenemang som inte kommer vara möjligt att undvika. Bild: Sanna Tedeborg

Bokmässan by night, 17-00, Hela mässan

Det här borde inte vara kul. Bokmässans fester är nästan alltid saktfärdiga och kontrollerade. Ändå kommer man stå här och betrakta Emil Perssons blanka, välformade kranium under ”Fördomspodden”. Man kommer besöka Svenska Dagbladets silent disco. Man kommer gå runt och titta på alla korta poeter. Det är oundvikligt.

Liv Strömqvist, Erik Lundin, Christopher Garplind och en rad andra artister och författare medverkar.

Lördag

I just want to be cool med Ebba von Sydow, 16:00 – 16:45, K-salen, plan 2

Emil Beer och Victor Beer skriver barnböcker.
Emil Beer och Victor Beer skriver barnböcker. Bild: Pontus Lundahl/TT

Humortrion och barnboksförfattarna Ijustwanttobecool punkterade Bokmässan förra året. Publiktrycket under trions signering skapade en närmast permanent fraktur i mässans själ och minne. Hur blir det i år, under seminariet ”Att skriva böcker som alla barn vill läsa”? Vad kommer ske under deras samtal med Ebba Von Sydow? Kommer det vara ett skoningslöst tryck? Eller en medborgerligt nyttig, bildande stund?

ANNONS

Camilla Hamids bakverk, 12-12:20, Matscenen

Camilla Hamid är en förtjusande människa. Hon är hygglig, hon är rask, och hon behärskar nästan alla sötsaker. Denna lördag lägger hon fokus vid marockanska, amerikanska och franska bakverk.

Glass på riktigt, 14-14:20, Matscenen

Glass är en utomordentlig dessert, byggd på en lika utomordentlig idé. Riktigt kall grädde med socker. Bagarmästaren Jan Hedh ger sina bästa tips, under tjugo ädla minuter. Jag kommer lyssna och berika mig.

Korv med bröd - en lunch som poliser älskar eller? 12-12:30 Crimescenen

Hur undvika kriminalgenrens främsta stereotyper? Detta är frågan som samtalsledaren Christian Manfred ställer till Anders Roslund och Anders De La Motte. Vilket naturligtvis lär bli intressant att lyssna till.

Men mer väsentligt är egentligen detta: det bjuds under seminariet på kokt korv med bröd. Få saker kommer med lika stor njutning som att äta en terracottafärgad, kostnadsfri korv på offentlig plats.

Söndag:

Korsförhör med Thomas Bodström, 10-10:20, Crimetime-scenen

Thomas Bodström under förra årets mässa.
Thomas Bodström under förra årets mässa. Bild: Anders Ylander

Söndagen på Bokmässan är alltid bödels dag. Folktrycket är skoningslöst, stämningen akut, muskulaturen svag och grå.

Låt oss därför berika oss. Låt oss besöka den atletiske, intellektuellt sympatiske Thomas Bodströms seminarium, där han korsförhör gifta par i ämnet: ”Hur är det att skriva ihop?” Med Johan och Johanna Hurtig Wagrell, samt Lena Ebervall och Per E Samuelson.

ANNONS

Luriga orkidéer och lurade pollinatörer, 09:30-09:50, Grön scen,

Bokmässan kan verkligen vara en underbar plats. Alla former av samtal går att ta del av här. Hur hantera en riktigt listig orkidé? Hur betvinga denna ärbara växt?

Emma Hamberg, ”Som i en saga”, 11-11:45, seminarium sal H1

Det här skulle kunna bli stimulerande. Emma Hamberg, känd för böcker som ”Jemappelle Agneta”, i ett samtal med den gladlynta journalisten Tara Moshizi.

Deras fyrtiofem minuter skall kretsa kring något bekant: kärlekens sagolika kraft.

Klara-Lovisa Lundström:

Om du ser Jessika Gedin går runt på mässgolvet eller åka upp och ned i en rulltrappa flera gånger med en kameraman från ”Babel”, undvik då att titta rakt in i kameran. Man vill inte vara den som världsovant stirrar rakt in i linsen och därmed rakt in i tv-tittarnas ögon.

Om du ser Björn Hellberg stå ensam vid ett bord och väntar på att signera böcker har du två alternativ. Du kan gå dit och prata eller höra ditt hjärta slitas sönder i din bröstkorg.

Är Bokmässan påverkat av väskförbudet? Äsch, oavsett lär du få tag på minst en tygkasse att lägga all typ av ”merch” som du kan samla på dig. Ja, bara för att Bokmässan heter just Bokmässan betyder det inte att man bara kan samla på sig böcker. Här kan du plocka på dig en livsförbrukning av karameller och pennor och annat smått och gott. Varför inte försöka få tag på en magnet från Sveriges Civilförsvarsförbund? Eller kanske ett kaffemått från riksdagens monter?

ANNONS

För den som trots allt är på Bokmässan för böckernas skull kan jag rekommendera ett ergonomiskt sätt att frakta böckerna på. Första gången jag besökte mässan träffade jag en kvinna som hade med en rullväska för att orka dra runt på alla böcker som hon köpt.

Att gå runt på själva mässan är lite som jag föreställer mig att det är att köra bil i Los Angeles. Det är väldigt många som vill röra sig på samma yta vilket innebär att det tar väldigt lång tid för alla att ta sig någonstans. Lösningen: ta på fotriktiga skor och gå väldigt fort.

LÄS MER:Här bötfälls flest göteborgare

LÄS MER:Rekordmånga kvinnor nominerade till Bookerpriset

LÄS MER:1,6 bok om året på samiska

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS