En gospelkör för hela Göteborg

Tvåhundra engagerade sångare, kören Göteborg Gospel, har startat sitt vårprojekt som mynnar ut i en stor konsert i Göteborg i maj med Gladys del Pilar som gästsolist.

ANNONS
|

Kanske har Ni hört deras sång på Götaplatsen under Kulturkalaset, under en julkonsert i Vasakyrkan eller mitt i natten vid Masthuggskyrkan under Midnattsloppet? Göteborg Gospel är en stor kör öppen för alla som tycker om att sjunga gospel. Kören är obunden, tillhör ingen kyrka men hyr in sig för sina repetitioner i frikyrkan Tabernaklet på Storgatan i centrala Göteborg.

"Rena friskvården" - Körsång är rena friskvården. Sången frigör endorfiner och när man går hem från körövningen känns det nästan som man flyger, säger Lennart Brink, en av tenorerna, som vi träffar vid fikabordet inför kvällens körövning. Torsdagskvällarnas övningar inleds alltid med smörgås, kaka och kaffe. De flesta körmedlemmarna kommer direkt från arbetet och behöver ett mellanmål i körens eget café, där det är drop-in mellan klockan 18 och 19.

ANNONS

"Positiv gemenskap - Det betyder också att vi lär känna varandra på ett annat sätt. Tillsammans med sången bidrar det till en positiv gemenskap, säger Alf Planelid, tenor som varit med i tre år. Körledare är Lars-Lisa Andersson. - Namnet? Ja, jag heter så numera. Jag är döpt till Lars men har fått heta Lars-Lisa sedan gymnasietiden på Hvitfeldtska. Har man ett namn som man delar med 40 000 andra svenska män kan det vara bra att skilja ut sig lite. Lars-Lisa Andersson är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg. Numera är han bosatt i småländska Huskvarna där han har sin egen studio och jobbar med musik på heltid. Att pendla till kören i Göteborg en gång i veckan är inga problem.

"Gospel greatest hits" - Vårens tema är Gospel greatest hits och vi ska sjunga sånger som vi hört storheter som Mahalia Jackson, Andraé Crouch, Elvis och Edwin Hawkins sjunga tidigare. Bland andra How Great Thou Art, som Elvis vann en Grammy med 1967 och sjöng många gånger på sina konserter. På svenska heter den O store Gud och skrevs 1885 av svensken Carl Boberg. Kvällens övning startar med låten This little light of mine . Lars-Lisa Andersson står på podiet med sitt Keyboord och bakom honom rullar texten på en skärm. - Jag har en speciell pedagogik vid instuderingen av sångerna. För att alla ska vara aktiva hela tiden tar jag korta delar med varje stämma och varvar alla tillsammans, berättar han. Dagen efter ligger sångerna ute på hemsidan så att var och en kan lyssna, ladda ner och lära in text och musik. Den 12 maj blir det stor konsert med Gladys del Pilar som Göteborg Gospels gästsolist.

ANNONS

En kör för Göteborg Kören deltar i olika konstellationer i många andra lokala arrangemang. - Vi är en kör för hela Göteborg, Det känns bra att känna att jag är med i någonting som betyder något för hela staden, konstaterar Alf Planelid.

Fakta: Göteborg Gospel Politiskt och religiöst obunden kör med drygt 200 medlemmar Körledare: Lars-Lisa Andersson Startade som en tillfällig öppen kör inför en stor konsert på Götaplatsen under Göteborgskalaset 2004. Bildad: av musikern Björn Hedström, som ledde kören till och med våren 2015. Bor numera i Frankrike. Kören har sjungit med solister såsom Sarah Dawn Finer, Miss Li, Samuel Ljungblahd, Cyndee Peters, Nanne Grönwall och Caroline av Ugglas, vilket gett kören en bred repertoar. Läs mer på www.goteborggospel.se

ANNONS