Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boken Jag drömde att jag var gravid inatt är en samling av alla de serier som Sara Elgeholm ritade medan hon försökte bli gravid.

En bok om ovanliga familjer

Sara Elgeholm valde att skriva om sin graviditet i en blogg. Sex år senare har bloggen blivit serieromanen Jag drömde att jag var gravid inatt; en bok om ovanliga familjer och vanlig sorg.

Den som väljer att skaffa barn brukar oftast vilja göra det tillsammans med en partner som den är kär i. Men för serietecknaren Sara Elgeholm såg det annorlunda ut. Hon ville bli förälder, men inte enligt kärnfamiljsnormen.

– Det finns en schablon att du träffar någon du är kär i och sedan skaffar barn, säger hon.

Sara Elgeholm hade bestämt sig för att skaffa barn, men hon ville göra det med flera vårdnadshavare som inte nödvändigtvis har sexuella relationer till varandra.

– Jag ville ha en familj med en annan sorts gemenskap som bygger på tillit och inte romantisk kärlek, berättar hon.

Det var hösten 2009 det började. Sara Elgeholm hade bestämt sig för att skaffa barn och valde att skriva om processen i en blogg.

– Jag ville hitta en familj på allvar och bloggen blev som en dagbok, säger hon.

Det blev en sida per dag och ett sätt för Sara Elgeholm att bearbeta det som höll på att hända. Den självbiografiska karaktären Sera påbörjar sin resa ensam och tänker: barn först, sedan familj. De första sidorna illustrerar hennes försök att bli gravid; alltifrån att sänka sitt BMI för att öka chanserna, till att gå hem med en granne för ha oskyddat sex.

"Märkligt att min vilja att bli gravid är större än rädslan för könssjukdomar", skriver hon i boken.

– Jag behövde teckna och skriva om processen att bilda familj och få barn. Men texterna blev mycket allvarligare än jag trodde, och fokus hamnade på längtan efter att bli gravid snarare än att faktiskt vara det, säger hon.

- Jag hade inte förväntat mig att jag inte skulle bli gravid, säger Sara Elgeholm.

För även om serierna berättar om en annorlunda familjekonstellation så handlar Sara Elgeholms bok Jag drömde att jag var gravid inatt framförallt om längtan efter barn och att vara ofrivilligt barnlös. Om utmaningarna med att hitta en donator, relationer som blir lidande, besvikelsen varje gång mensen kommer.

– Eftersom att jag skrev i realtid tror jag att berättelsen blev ärligare än om jag hade skrivit den nu. Då fanns det ett annat behov av att berätta och jag kanske inte hade varit lika utlämnande nu, säger hon.

Sara Elgeholm berättar med lågmäld röst och tar långa pauser där hon sitter i en mjuk soffa med en kaffekopp i handen. I hennes ateljé i Majorna i Göteborg är det tyst och stilla och väggarna är täckta av serieteckningar, både hennes egna och kollegornas.

– Jag tror att jag gillar serieformatet för att det uppfattas som lättsamt, att det når ut lättare än en skriven text, säger Sara Elgeholm.

Hon berättar att det inte var ett medvetet val att teckna självbiografiska serier, men att det samtidigt hade varit svårt att skriva på något annat sätt.

– Den självbiografiska stilen passar mig, att teckna det som berör mig och det jag tycker om, säger hon och förklarar att eftersom det är hon själv som styr berättelsen så är det inte lika svårt att skriva utlämnande.

– Allt utgår från mig och mina tankar och jag lämnar inte ut någon annan, säger hon.

Namnen i romanen är fingerade och Sara Elgeholm berättar att det fanns en viss oro över hur människor i hennes närhet skulle reagera.

– Jag brydde mig inte om vad folk som jag inte kände tyckte, men det var läskigt att höra reaktionerna från dem som berörs av boken, säger hon.

Men samtidigt berättar hon att reaktionerna har varit övervägande positiva, trots att hon skriver om intima detaljer och livsstilar som bryter mot normen.

Sara Elgeholm själv växte upp i traditionell kärnfamilj med en mamma, pappa och två syskon. Hon berättar att hennes syn på familj och relationer är något som vuxit fram under längre tid.

– Jag förstod att jag ville ha något annat än den familj jag växte upp i, att den inte var för mig, säger hon.

I en scen i serieboken beskriver hon sin syn på den traditionella kärnfamiljen: "Jag ser en risk i att en förälder är frånvarande och att den andra får ett större ansvar än den klarar av och när deras relation krisar så slutar hela familjen att fungera".

Hennes idealfamilj består istället av flera vuxna personer som alla delar på ansvaret om barnen och har en vänskapsrelation byggd på tillit. I boken kallar hon familjekonstellationen för "Stjärnfamilj", där varje person har flera relationer med människor som i sin tur har relationer med andra personer. Det är inte så att alla nödvändigtvis måste ha en relation till alla i konstellationen, utan tanken är att man bygger på och utökar sin familj.

– Jag vill ha en familj som inte är beroende av den romantiska kärleken utan för mig handlar det om trygghet, säger hon.

I dag har Sara Elgeholm en familj, men hur den ser ut vill hon inte gå in på, förutom att den lilla "tjockiskorven" som hon kallar barnet i serieboken nu har hunnit fylla fyra år och fått ett riktigt namn. Dessutom har hon bestämt sig för att inte fortsätta teckna självbiografiska serier.

– Jag är inte längre själv utan nu är det fler än jag som påverkas och dem måste jag ta hänsyn till. Men jag vill fortsätta skriva om relationer och särskilt relationer mellan föräldrar och barn, säger hon.

I det stora ljusa arbetsrummet där morgonsolen lyser upp det vita skrivbordet visar Sara Elgeholm sina serier, och på några sekunder ritar hon den självbiografiska karaktären Sera från boken. Efter att har ritat henne varje dag i flera år finns hon i muskelminnet.

Sara Elgeholms blogg uppkom ur ett behov att få berätta om sina upplevelser, men hon säger att det också kan sättas i ett större sammanhang.

– Varje sak som utmanar normen är politisk. Att visa upp något på ett annat sätt än vi är vana vid är ett sätt att utmana invanda föreställningar, men samtidigt hade inte jag kunnat skriva på något annat sätt. Det här är ju mina riktiga upplevelser, säger hon.

Sara Elgeholm berättar att när hon var mitt inne i sin process med att försöka bli gravid så saknade hon själv berättelser som påminde om hennes.

– Det är skönt att läsa om andras erfarenheter av föräldraskap och familj och även regnbågsfamiljer vill kunna läsa om andra i samma situation, säger hon.

Samtidigt menar Sara Elgeholm att hennes upplevelser inte alls är unika och hon tror att just ofrivillig barnlöshet är vanligare än man tror.

– Många väntar med att berätta om sina planer till dess att de är säkra på att de kommer att få barn. Jag är glad att jag inte gjorde det, säger hon och menar att hennes öppenhet gjorde resan lättare.

– Jag är glad att jag var så öppen med både min process men också min sorg, säger Sara Elgeholm.

Sara Elgeholm

Ålder: 40 år.

Familj: Ja.

Yrke: Illustratör och serietecknare.

Utbildning: Produktdesign på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, Serieskolan i Malmö.

Aktuell: Med serieboken Jag drömde att jag var gravid inatt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.