Ett hundratal tappra besökare hade samlats för JulLottan.
Ett hundratal tappra besökare hade samlats för JulLottan.

En blöt allsångskväll

ANNONS
|

Det var nog länge sedan en allsångspublik var så blöt som efter gårdagens premiär av Lotta Engbergs allsång i julversion. Kanske borde man satt en parentes efter namnet JulLotta; en parentes som påpekar att julen i Göteborg oftast kommer med allt vad ett göteborgskt vinterklimat innebär. Regn.

När Lotta kliver in på scen är det endast ett hundratal tappra besökare framför scenen. De är väl utspridda, utrustade med paraplyer eller regnkappor och många står till och med och trycker sig mot de kringliggande väggarna, under de skyddande taken.

Margit och Stig Svensson tillhör de tapprare och sitter i regnet mitt bland stolarna redan från början. De har tagit tåget till Göteborg från Hallsberg, en resa på ungefär två och en halv timme, enbart för att se Lotta Engbergs allsång.

ANNONS

– Vi var här i fjol och bestämde oss nästa omedelbart för att vi skulle åka hit i år igen, det är så trevligt, säger Margit och ler förväntansfullt under kapuschongen.

Kanske beror det på att hon förra året var med och sjöng i mikrofonen. Något som inte verkar locka Stig.

– Vi har satt oss längre in på raden den här gången. Margit kan sjunga men det kan inte jag, säger han och skrattar.

Kvällen inleds med Hej mitt vinterland och i takt med att gästerna presenteras och den ena klassiska julsången efter den andra avverkas blir det faktiskt lite varmare framför scenen. Och det beror inte på vädret.

Cecilia Vennersten och Mats Westling sjunger singeln Tomten bor i Göteborg och fortsätter med Mary's boychild.

Anne-Lie Rydé berömmer den modiga publiken som trotsat vädret, tar ton till Santa Claus is coming to town och bjuder in till mer allsång med I'm dreaming of a white christmas, både i engelsk och svensk version.

Innan den traditionella avslutningen med O, heliga natt sjunger Cecilia Vennersten sitt grammisvinnande bidrag till melodifestivalen 1995, Det vackraste. Därefter går Anne-Lie Rydé fram till scenkanten, sträcker ut armarna och sjunger O, heliga natt. I hennes fall för första gången.

ANNONS

Det är svårt att skapa en sann julstämning i ett ösregnigt Göteborg en tidig novemberkväll. Men Lotta försöker och med hjälp av sina gäster verkar publiken, som blev ett par stycken till slut, tycka att hon åtminstone kom nära nog.

– Det här är så väldigt bra, utbrister Margit medan Stig ler, nickar och understrycker:

– Vi är så nöjda.

Med Lotta Engberg och kapellmästare Curt-Eric Holmquist och orkester. Gäster Anne-Lie Rydé, Cecilia Vennersten och Mats Westling.

Efter gårdagens premiär återstår tre eftermiddagar med jul-allsång: Den 29/11 gästas Lotta av Tommy Nilsson och Amy Diamond, den 6/12 av Sofia Källgren och Fredrik Kempe och under avslutningen på Lucia (13/12) väntar Henrik och Magnus Rongedal, Nina Söderquist och Solid Gospel.

ANNONS