Odefinierad. Emil Jensen är artist, poet, kanske lite komiker, radiopratare och författare. Själv säger han att han inte har någon titel. "Det har varit bra för mig, för jag har vågat göra saker som jag kanske egentligen inte ska göra."
Odefinierad. Emil Jensen är artist, poet, kanske lite komiker, radiopratare och författare. Själv säger han att han inte har någon titel. "Det har varit bra för mig, för jag har vågat göra saker som jag kanske egentligen inte ska göra."

Emil Jensen vill sprida värme

När Emil Jensen var liten trodde han att klyftpotatis hette flyktpotatis. Som vuxen upptäckte han att det kanske inte var så tokigt ändå.

ANNONS
|

Hej Emil! Du kommer till Göteborg i helgen med din föreställning Flyktpotatis. Varför heter den så?

– Jag märkte att många låtar på min nya skiva på något sätt berörde olika former av flyktteman och flyktbeteenden. Och när jag skulle sätta ihop föreställningen märkte jag att texterna i mitt Sommarprat också berörde flykt. Så mindes jag ett missförstånd från när jag var barn och trodde att klyftpotatis hette flyktpotatis, och missförstånd är alltid en bra källa till inspiration! Så kom namnet till.

Så du hörde helt enkelt fel, eftersom orden är lika?

– Ja, men i efterhand har jag förstått att flykt och potatis faktiskt hör ihop. Vi importerade ju potatisen till Sverige för ett par hundra år sedan, men nu är den något vi tänker på som ursvenskt. Dessutom fick bland annat dålig potatisskörd människor att fly till Amerika på 1800-talet... Jag målade in mig i ett hörn där, helt enkelt.

ANNONS

Varför ville du skriva om flykt?

- Det har nog varit en halvmedveten process, ett ämne jag har rört mig kring ganska mycket genom alla år. Det nya för mig har varit att angreppspunkten varit de olika formerna av flykt. Jag har inte tänkt på det innan, men mycket av det vi gör i vår vardag är olika former av flyktbeteenden. Sen gör jag också upp med evolutionen.

Ojdå!

– Ja, men i dag pratar vi hela tiden om en individuell kramp, det är det allting handlar om. Men jag tror i stället att vi i grunden är medmänskliga varelser. Det är viktigt att poängtera det när många använder evolutionen som en förklaring till att vi ska vara giriga och krigiska och så vidare. Jag tror att det är tvärtom, att samarbete och gemensamma ansträngningar har fört oss vidare som art. Så vår sanna natur är att vara djup medmänskliga.

Hur hänger ditt nya album, Två naturliga armar, ihop med Flyktpotatis?

– Det är ganska många låtar från skivan med i föreställningen, eftersom jag märkte att de hörde ihop. Men det är också gamla låtar som berör flykttemat och som vanligt är hälften av konserten mellansnack, som jag fortfarande kallar det.

ANNONS

Är det verkligen mellansnack då? Är de inte mer monolog?

– När jag började spela, för typ 12 år sedan, upptäckte jag att mellansnacket verkligen är oexploaterad mark och det tycker jag är så konstigt! Det var där jag började utveckla min egen genre, blandningen av lyrik, komik och tragik. Det är fortfarande så himla roligt att testa gränserna för vad man kan göra mellan två låtar.

Har du någon mellansnacksförebild?

– Nej, det var snarare tomrummet som kändes spännande att fylla, bristen på förebilder jag gick igång på.

Du spelar föreställningen 56 gånger i Sverige, varav tre på Stora teatern nu i helgen. Blev du förvånad av gensvaret eller visste du att du var så populär?

– Nej, jag blir förvånad varje gång jag spelar någonstans och det kommer en publik. Men jag tror att det finns ett behov av att lyssna på något som betyder något för den som berättar det. Det är något jag märkt genom åren, och jag tror att det är därför det är en ständigt växande skara som kommer för att se mig.

Vad önskar du att man ska känna när man har sett Flyktpotatis?

– Jag hoppas nog ändå att man ska känna lite medmänsklig värme. Det är det viktigaste just nu. Det i sin tur tänker jag kan inspirera människor att komma ur en jobbig härva av likgiltighet som kan uppstå i vardagen. Det är ett bra grundrecept att komma igång med sin tillvaro.

ANNONS

Flyktpotatis

  1. Spelas på Stora teatern fredag 25/11, lördag 26/11 och söndag 27/11.
  2. Blandar musik och monolog och berör olika former av flykt.
  3. Iiris Viljanen är gäst och support. Hon var tidigare med i bandet Vasas flora & fauna och släppte precis ett soloalbum.
  4. Den 22 april kommer Emil Jensen tillbaka med Flyktpotatis till Konserthuset.
ANNONS