Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Emil från Trollhättan gjorde Gessles video

Emil Gustafsson Ryderup från Trollhättan är inne i en intensiv period med dubbla jobb och har egentligen inte tid med annat. Men så behövde Per Gessle en video till singeln "Småstadsliv". – Jag sa nej först och fick ångest, berättar han.

TTELA har skrivit om Emil Gustafsson Ryderup förut, bland annat när han blev Grammisnominerad för sin video till Lars Bygdéns "The Hole" och när han gjorde en Batman-tolkning som blev en viral succé.

Just nu jobbar Emil heltid för Dockhus Animation i Trollhättan med filmen "Gordon och Paddy" som ska ha premiär i höst, skriver TTELA.

– Dessutom är jag på Semcon i Göteborg och jobbar med kommunikation, som grafiker, på 60 procent. Det är mycket att göra just nu, säger han och skrattar.

Så när det dök upp en fråga om att göra en video till "en artist" var det aldrig aktuellt att tacka ja.

"En av de absolut största"

Inte ens när det efter ett tag gick upp för Emil att det var Per Gessle det handlade om.

– Han är en av svensk musiks genier, en av de absolut största och det var då ångesten kom över att missa detta. Gessle hade absolut varit med i startelvan om vårt lands musikhistoria mött ett annat lands. Han har alltid funnits med på nåt sätt och jag får väl erkänna att jag ibland under mörka tider i livet lysstat på "It must have been love", säger Emil och fortsätter:

– Min mamma sa nåt om att "det var ju väldigt dumt" apropå att jag tackade nej. Sen läste hon en notis i TTELA om att Lars Winnerbäck skulle vara med på första singeln. Mamma gav ifrån sig om inte ett primalskrik så nästan, berättar Emil.

Men tack vare en deal med sina arbetsgivare kunde Emil frigöra tre veckor och därmed ta sig an uppdraget.

En intensiv period väntade, där Emil tolkade låtens text i sina bilder.

– Det är en historia om kärlek som inte försvinner, om de som lämnar en småstad och de som inte gör det. Jag hade en stil i huvudet, influerad av 50- och 60-tal och animationsstudion UPA. Lite "Mr. Magoo" fast ändå med min karaktär på det, säger Emil.

Under arbetets början skickade Emil några stillbilder och ett synopsis till skivbolaget och fick utan omsvep klartecken att fortsätta på den inslagna vägen.

Den här gången anammande han delvis ett nytt arbetssätt där han inte arbetade med filmen från start till mål.

– Det var mer som att jag samlade in ingredienserna till en kaka och hoppades att det skulle bli rätt i slutet. Jag gjorde till exempel bakgrunderna allra sist.

"Känns roligt och stort"

Det färdiga resultatet föll i god jord – alla inblandade var nöjda och nu finns Emils arbete ute i offentligheten.

– Jag är rätt nöjd och att Per Gessle sagt ja till Emil Gustafsson Ryderup känns roligt och stort. Jag är väldigt glad över att jag klarade av detta.

Vad som händer framöver för Emils del återstår att se. Agendan är åtminstone fulltecknad fram till sommaren.

– Måste ju jobba igen en del nu också. Sen får vi se vad som händer. Kanske animerar jag något eget. Känner mig lite vilsen faktiskt, är 33 år nu och kanske borde vissa drömmar man haft vara här nu. Jag vill inte vara sist att lämna festen.

För Per Gessles del kommer 2017 att bli händelserikt, med två albumsläpp. På fredag släpps "En vacker natt" och i september kommer "En vacker dag". Dessutom väntar en stor turné i sommar.