Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emanuel Karlsten: Ett tydligt övertramp av mobiloperatören

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Sedan ett halvår tillbaka har en av våra mest grundläggande nätprinciper sålts ut av den svenska mobiloperatören 3. Kanske för att de inte förstått, kanske för att de hoppas att vi inte ska förstå. Kanske för att de tror att vi ska glömma.

Det handlar om en kampanj som du säkert har sett. Det är en av årets mest påkostade och handlar om operatörens erbjudande “Fri surf på musik”. Det 3 smyger med är att erbjudandet bara gäller tre typer av digital lyssning: Musik från tjänsterna Spotify, Deezer och Tidal. Om du vill lyssna på musik på något annat sätt får du betala för surfen.

Det kan låta som en petitess, men är ett historisk och unikt intrång i nätneutraliteten. Jag vet, “nätneutralitet” är ett sömnpiller. Men det är inte så tekniskt som det låter. Enkelt sagt handlar det om att den som ansvarar för tillgången av internet ska vara neutral till hur den används. Jämför med en elleverantör. Tänk om den plötsligt skulle säga att alla Bosch-apparater fick gratis el. Det skulle så klart vara bra för Bosch-användare och elleverantörens kunder skulle säkert börja köpa Bosch-maskiner för att spara pengar. Men det skulle samtidigt korrumpera hela systemet. En gräddfil som skapas för vissa el-maskiner skulle stänga ute andra aktörers möjlighet att etablera sig. Vem vill köpa en Electrolux-maskin när man får gratis el med Bosch? Och vad händer i nästa steg? Ska Elextrolux då köpa in sig hos en annan elleverantör? Det är ett system vi aldrig skulle tillåta.

Ändå är det så operatören 3 marknadsfört sig sedan i somras. Alla deras kunder slipper betala för surfen – om de lyssnar på musik via Spotify, Tidal eller Deezer. Jag skrev redan i somras om hur allvarligt detta är. Dels för att en operatör aldrig ska behandla internettrafik olika, dels för att det bara är vissa företag som får gräddfil av 3. Operatören är till exempel lanseringspartner till den lilla musiktjänsten Deezer som får vara med, medan Google och Apples musiktjänster står utanför. Det tycks alltså vara fri musik – för de tjänster 3 väljer ut.

Efter kritiken svarade 3 med att skicka ut ett pressmeddelande där de hävdade att dörren inte stängts för någon och att övriga tjänster skulle läggas till efterhand. Det visade sig inte vara sant. Idag, ett halvår senare, har inga fler tjänster lagts till. Löftet verkade snarare vara en desperat krishantering, ett försök att rädda ansiktet på den enorma reklamkampanj för “fri surf för musik” som då låg i startgroparna (och som fortfarande syns överallt i offentligheten).

Varje månad efter pressmeddelandet kontaktade jag 3 för att fråga hur det går. “Det kommer” påstod de. Sex månader senare har ännu inget hänt.

Allt det här är allvarligt och det är rimligt att kräva ett större ansvar från 3. En internetleverantör får inte ha makten att bestämma vilka delar av internet som ska vara gratis. Den får inte ta olika betalt för trafik och den får inte välja ut vilka företag och tjänster som ska få gräddfiler.

Det handlar om ett brott mot idén om ett internet som en neutral infrastruktur. Det är ingen gråzon eller tolkningsfråga, utan ett tydligt övertramp som 3 uppenbarligen hoppas komma undan med. Det är upp till oss att bestämma det, men då behöver vi förstå vad som är på spel.

Operatören 3 påstår att musiken är fri, men de säljer den på bekostnad av nätneutraliteten.