Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Moss: "Allt är jobbigare med Ruben"

Hollywood-stjärnan Elisabeth Moss sökte sig till Ruben Östlund för att hon ville göra "något annorlunda". Halvnaken, uppflugen på en äppellåda med fotografens kamera några centimeter från ansiktet för en osmickrande sexscen – fick hon vad hon sökte.

Dagen efter den första pressvisningen av Ruben Östlunds femte film "The square", som tävlar om Guldpalmen i Cannes, är regissören, producenterna och skådespelarna samlade för presskonferens. Mottagandet av Östlunds satiriska titt på konstvärlden och det mänskliga tillståndet i stort, har varit blandat att döma av Twitter. Men några bra betyg är utdelade och de tunga branschtidningarnas recensioner är välvilliga, även om de påpekar brister – som att filmen är för lång och möjligen har för många tematiska bollar i luften.

Krävande regissör

På presskonferensen var stämningen god och de utländska skådespelarna verkade ha kommit över att ha blivit hårt pressade av Ruben Östlund under inspelningen.

- Ruben vill att varje scen ska kännas sann och äkta och det är väldigt utmattande, säger Elisabeth Moss.

Claes Bang, en dansk skådespelare som talar perfekt engelska och som nu spås en lysande internationell framtid, spelar huvudrollen och intygar samma sak:

- När han efter tagning 95 drar ned en till monitorn och säger "titta här nu, sluta genast med det här kassa tv-skådespeleriet" så är det ganska nedslående. Men jag är så tacksam för den här upplevelsen, den har gjort mig bättre.

Elisabeth Moss och Claes Bangs rollfigurer möts redan i filmens inledning. Hon, en amerikansk journalist, ska intervjua honom, som är chef för ett modernt museum som huserar i Stockholms slott. Hon försöker förgäves reda ut vad han egentligen menar med sitt postmoderna konstspråk i en rolig scen.

Kulturmannen dyker upp igen

Senare träffas de igen en sen rusig kväll och det oundvikliga, tydligen, sexet och det Ester Nilsson och Hugo Rask-inspirerade efterspelet är enormt osmickrande och komiskt.

- Det är alltid jobbigt att filma sexscener men med Ruben blev det 1000 gånger jobbigare. Jag satt på en äppellåda och hade kameran rätt i ansiktet under väldigt lång tid. Det var bara att släppa alla komplex och osäkerheter. Mitt mål var att försöka få Ruben att skratta och det gjorde han borta vid monitorn också, säger Elisabeth Moss.

Claes Bang minns också sexscenen som jobbig. Och rolig.

- För mig var det tvärtom, Fredrik (Wentzel, reds anm) satt på mig och filmade mig rakt i ansiktet. Det är ovanligt att folk tittar rakt in i kameran under sexscener, det är väl bara i porrfilm. Har jag hört, säger Claes Bang och får artiga presskonferensskratt på kuppen.