Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Elina Hirvonen: Vill inte minnas kan inte glömma

Finska Elina Hirvonens ungdomsbok är en nattsvart och gastkramande berättelse i vuxenstorlek.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Vill inte minnas kan inte glömma är en ungdomsroman av den finska författaren Elina Hirvonen. Den handlar om hur den unga journalisten Anna försöker frigöra sig från såriga barndomsminnen och hitta ett hållbart förhållningssätt till sin sinnessjuke bror.
Anna har alltid slitits mellan att vara pappas duktiga flicka och att vara lojal mot storebror Joona - hennes barndoms vilde och känslige hjälte och förtrogne som blev grymt misshandlad av pappan under uppväxtåren. Nu är Joona inlåst på psyksjukhus. Men i familjen pratar man ännu om honom som om han snart skulle bli frisk igen.
Var det pappans fel att Joona blev galen? Eller var han sjuk i huvudet redan från början? Är Anna medskyldig till hans återfall? Har hon svikit? Har hon rätt att leva ett eget liv och vara lycklig?
Annas barndomsminnen är en nattsvart och gastkramande berättelse i vuxenstorlek. Kanske är det därför det behövs så mycket romantik för att konvertera den till ungdomsbok. Här kommer den fyrtioårige älskaren in i bilden.
Den amerikanske gästprofessorn Ian är på en och samma gång en pålitlig fadersgestalt och en känslig gosse. Dessutom bär han också på en tragisk barndom, en psyksjuk släkting och en evig skuldkänsla. Så tillfredsställer han ett barnsligt behov av magisk ödesgemenskap.
Kärleken mellan Anna och Ian gör berättelsen lite banalare och lite ljusare. Om de inklippta citaten ur Joonas dårdagbok bidrar med något är jag däremot tveksam till.