Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Grelsson Almestad: Vad är det som får män att triggas så?

Sedan några år tillbaka är det kvinnorna som dominerar den svenska musikscenen. De vinner priser, hyllas och verkar inom en rad olika genrer. För oss som växte upp med enstaka ”tjejband” och någon singer/songwriterartist bland de artister som fick kommersiellt genomslag i Sverige är det en förtjusande chock att inse att dagens unga tjejer kommer att ha mängder av kvinnliga artister att se upp till.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Musiken har naturligtvis ett egenvärde och ingen ska behöva vara en förebild i egenskap av kvinna, men det går inte att komma ifrån betydelsen som artister som Beatrice Eli, Linda Pira, Little Jinder, Zara Larsson och många fler med dem har.

Men någonting händer när kvinnor tar plats i offentligheten och dessutom dristar sig till att ha åsikter och vara lika kaxiga som män. Det är samma historia som upprepas vare sig kvinnan är politiker, skribent, idrottare, tv-personlighet eller musiker. Det räcker med att visa sig i offentligheten och ha en röst för att hatet ska börja hagla. Män i grupp som genom sociala medier, kommentarsfält och mail aktivt försöker tysta en kvinnlig röst och utövare genom sexistiskt präglat hat, sexualiserat verbalt våld och ofta så grova angrepp som dödshot. Little Jinder utsattes för en hatstorm efter sin berusade medverkan i Breaking News med Filip & Fredrik. Ett rockstjärnebeteende som många män innan henne anammat och då mötts med beundran i stället för hat. Zara Larsson ifrågasatte varför hon var så lågt prioriterad av Bråvallafestivalen, uttryckte starka åsikter kring feminism och hatet var igång. Vuxna män skriver våldtäkts- och dödshot till en sjuttonårig flicka, kallar henne nedsättande uttryck och sexismen florerar.

Läs också: Zara Larsson-bråket: Detta har hänt

Läs också: Ministern stöttar Zara Larsson

Vad är det som får män att triggas så av kvinnor i offentligheten att de tar till grova verbala angrepp mot unga flickor? Ett svar är enkelheten i några kommentarer en enter-knapp bort. Ett annat, mer övergripande svar, är de patriarkala strukturer som drabbar de kvinnor som försöker ta plats på samma villkor som män. Som rentav vågar sig på att ha en kritisk analys av ett samhällssystem där kvinnor underordnas. Unga flickor kommer att växa upp med en artist som Zara Larsson, som pedagogiskt förklarar feministiska grunder, samtidigt som hon gör hitlistepop som slår brett. Men samma flickor kommer också se vad som händer med de kvinnor som tar plats i offentligheten och har åsikter som inte faller kommentarsfältsherrarna i smaken: priset är högt och hatet kompakt. Det som krävs för att de flickorna ändå ska våga formulera sig och följa Zara Larssons väg är ett brett och ovillkorligt stöd, från såväl kvinnor som män.