Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Grelsson Almestad: Dags att pappa får unna sig skönhet

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det hände sällan, bara ett par gånger. Mamma gick till Agnes Olsson Parfymeri, vilket var namnet på en av Östersunds få parfym- och hudvårdsbutiker. När hon kom hem var den lilla papperskassen full. Det var närmast en ritual när hon plockade upp varorna en efter en och beskrev dem. En liten ögonskugga, tunn och skimrande i grå nyanser. En ögonkräm som skulle strama upp linjerna. Och så proverna. Hon fick med sig prover på andra produkter hem, helt gratis. De stod i badrumsskåpet länge, togs fram vid särskilda tillfällen.

Det var någonting med den där ritualen. De vackra och alldeles onödiga produkterna, i jämförelse med tandläkarbesök, bilreparation och elräkningar. Nu har mamma unnat sig, tänkte jag.

Det är med liknande tankar jag och jämnåriga väninnor med förtjusning i dag diskuterar serum och krämer. Det är en sällsam lycka att för en stund strunta i en krass realitet av räkningar, bostadspriser och en hård arbetsmarknad, gå in i en välsorterad hudvårdsbutik och få hjälp av en kunnig expedit som lägger ner prover tillsammans med de plastinslagna förpackningarna i påsen. Nu har mamma unnat sig.

Hudvård är roligt och sällan har det varit så roligt som nu. Skönhetsindustrins konsumenter har blivit mer krävande och med internetforum, skönhetsbloggar och youtube­kanaler är det lättare att tipsa om det som är bra och såga det som inte håller måttet. Runt om på nätet förs initierade samtal om hudtyper, innehållsförteckningar och möjliga effekter. Parallellt med de dyra produkterna tipsas det om hemgjorda ansiktsmasker, husmorsknep och kurer. Det är en smart, uppdaterad och ofta rolig gemenskap.

Men skönhetsindustrins ideal är och förblir en vit, ung kvinna. Att ålderstecken i form av rynkor ska elimineras är de flesta företag ense om. Den hudtyp som i de flesta skönhetsserier betecknas som ”mörk” är fortfarande beige. Marknadsföringen använder sig i stort sett bara av vita kvinnor och produkterna utvecklas med den vita kvinnan som utgångspunkt.

I Niveas nya reklamfilm om deras hudvårdsutbud för män är budskapet att skönhet för kvinnor är komplicerat och tidskrävande. Masker ska läggas och håret vaxas bort, medan det för en man räcker med en enkel ansiktskräm. Det är en trevande och tråkig syn på manlig hudvård. Använd dig av produkten, men håll inte på och fjompa dig med tidsödande behandlingar och onödigt stort intresse.

Ett område som utvecklats så mycket som hudvård och skönhet borde ha plats för fler. Hur kan en hel industri fortfarande ha den vita, unga kvinnan som norm? Och hur kan det 2014 fortfarande primärt vara en kvinnlig angelägenhet? Det borde vara pappas tur att unna sig nu.

SKRIBENTEN:

Elin Grelsson Almestad är kulturskribent och författare. Just nu är hon särskilt förtjust i mandel­olja mot vintertorr hy.