Eleverna sjunger om rätten till sina kroppar - videon gör succé på nätet

Musikvideon från dåvarande Fjärilen klass 3B på Grisbacka skolan i Umeå gör succé på nätet. Låttexten handlar om barnens rätt till deras egna kroppar och att kunna säga nej till fysisk kontakt som känns jobbig. - Det är viktigt att barnen lär sig säga stopp tidigt om något inte känns bra, säger fritidspedagogen Linda Berggren.

ANNONS
|

I svarta kepsar och matchande t-shirtssjunger och dansar tredjeklass-eleverna från Grisbacka skolan i Umeåi sin musikvideo "Stopp Min Kropp" som fått stor uppmärksamhet , skriver Väster-bottens-Kuriren.Låten framför ett viktigt budskap om barnens rätt till integritet och trygghet i denfysiska kontakten med andra, menar fritidspedagogen Linda Berggren som är hjärnan bakom låttexten.

- Det är viktigt att barnen i unga åldrar lär sig att säga till när något inte känns bekvämt. Kanske vill man inte sitta i den där släktingensknä eller få en pussattack av den där familjevännen. Barnen måste kunna säga "tack, men nej tack"och förklara hur de själva vill ha det,säger Linda Berggren.

ANNONS

"En del av ett 3 år långt arbete"

Låtenkom till under vårterminen och ingår i ett arbete som länge pågicki klassen.

- Ända sedan första klass hadeviett ämne i klassen som vi valdeatt kalla "Livsviktigt". Under lektionerna pratade vimed barnen omallt från ilska, glädje, svartsjuka och sorg till beröring från vuxna som man kanske ibland vill slippa, säger Linda.

Efter att ha uppmärksammat Rädda Barnens material "Stopp Min Kropp" började Linda Berggren tillsammans med kollegan Gabriella Amtolt, 32att utveckla och fördjupa arbetet med barnen.

- Vi ville absolut inte att det skulle bli någon skrämselpropaganda utan helt enkelt uppmärksamma barnen om att de själva har rätt att bestämma vilka de vill krama eller inte. Arbetet skulle vara glädjefyllt och roligt, och titta hur bra det blev!Barnen strålar av glädje i videon. Det är äkta childpower, säger Linda Berggren.

"Över 200 000 visningar"

När klassen hade lärt sig texten till låten och spelat in den valde Linda Berggren tillsammans med kollegan Gabriella att ta arbetet ett steg längre och producera en video. Musikvideon spelades in i en studio i Umeå och lades sedan ut på en egen hemsida. Det tog inte lång tid innan videonresulterade i en viral reaktionsbomb.

- Reaktionerna har varit enorma. Det går inte att greppa alls. Barnen är otroligt glada och säger att det är det bästa som har hänt dem. Först var planen att bara lägga ut videon på Youtube eftersom barnen tyckte att det skullevara coolt. Det gensvar vi fått nu är helt fantastiskt. Barnen känner sig redan som kändisar,säger fritidspedagog Linda Berggren.

ANNONS

Se hela videon här:

ANNONS