Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Elektronisk fest i Göteborg i helgen

Brewhouse lockar med tunga namn under "Into the Episode Gothenburg" på fredag. Då gästas Göteborg bland annat av Jessie Granqvist och Jeff Mills.

På fredag den 19 maj arrangerar Brewhouse i Göteborg en kväll full av fest och technomusik. Med en lineup bestående av legendarer som Jessie Granqvist, Cari Lekebusch och inte minst amerikanska Jeff Mills från Detroit, lär kvällen då klubbturnén Into the Episode gästar Göteborg bli speciell för alla som älskar genren. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

GP frågade Cari hur han ser på technoscenen i Sverige. Och ifall den i Göteborg sticker ut på något vis.
– Eftersom jag inte varit i Göteborg på många år så kommer det bli extra intressant! Annars vet jag nog mest om Stockholms scenen endast, förutom det globala kartan förstås. Det är extremt roligt att få bevittna nya generationers upptåg på klubbscenen och just de senaste fyra åren har det verkligen varit ett uppsving på många olika sätt. Mycket nya producenter, DJ:s och arrangörer som diggar just den stilen utav techno som jag personligen gillar att representera mest, förklarar han.

"Häftigt att få lyssna på någon som blivit inspirerad utav ens egna alster"

Cari Lekebusch pratar fritt om sin legendarstatus och svartklubbscenen i Sverige. Han känner sig hedrad av att ha fått den stämpeln och att andra inspireras av hans musik.
– Precis som jag själv vart inspirerad, när jag fortfarande var blöt bakom öronen, så känns det extra häftigt att få lyssna på någon som blivit inspirerad utav ens egna alster.

Många hyllar ju svartklubbarna i Göteborg, nu ska du spela på ett "vanligt" ställe. Vad är skillnaden och vad föredrar du?
– I Sverige brukar jag för det mesta spela för slutna sällskap men ibland även på offentliga tillställningar, så det blir najs att få se hur en sådan kan vara i Göteborg just nu. Utomlands är det annars nästan alltid offentliga fester och klubbar. Jag tycker inte att man ens skulle behöva ha så kallad svartklubb överhuvud taget, men lite civil olydnad behöves när lagarna hopar sig.
Vad, vem eller vilka är din största inspiration när du gör musik?
– Bland annat det som inte finns, eller det jag inte hittar nog utav brukar driva mig att göra något som fyller det tomrummet. Natur och stadsbilder, djur, människor, musik och all annan konst, dans, media och filosofi för att nämna några saker.

Jeff Mills: Technon har gått förbi många andra genres

På telefonlinje direkt till Miami får vi tag i Jeff Mills. Han tillhör den generation DJ:s som varit aktiva längst och karriären sträcker sig tillbaka till 80-talet.
– Jag har sett allt, träffat alla. På något vis har jag varit den drivande kraften bakom den elektroniska scenen i Tyskland, Spanien, Japan. Idag spelar jag för fansens barn. De som en gång i tiden, när de var unga, lyssnade på min musik – de introducerar sina barn till genren idag. Technon har blivit en kultur som på sätt och vis fått förbi många andra genres. Exempelvis rock och jazz.

Hur menar du med att techno gått förbi?
– Rockmusik, och inte minst jazz, är ganska passiva genres. Missförstå mig rätt – det är så klart mycket energi även där, men technon har en annan puls. När jag spelar runt om i världen pågår tusentals andra fester samtidigt som har mycket gemensamt med det jag gör. Det är massivt och det finns inga tecken på att musiken är på väg att dö ut.

"Jag gillar att åka till Sverige"

Vi pratar om inspirationskällor. Jeff Mills menar att det är vad han gör på scen som inspirerar honom mest. Att få olika maskiner – allt från trummaskin till en keyboard, att låta som riktiga bandmedlemmar
– Om jag gör det korrekt så frammanar musiken en slags spirituell känsla hos publiken. De känner något som rör det. Musiken blir ett objekt.

Hur känns det att spela i Sverige? Har du varit här innan?
– Jag har varit här många gånger, i Göteborg kanske... två gånger. Men det var många år sedan. Jag gillar att åka till Sverige för den technoscenen utvecklas mycket mer långsamt där än i USA. Det är alltid spännande att åka dit och se vad som är aktuellt just nu och jämföra med hur det är hemma.

Det här tycker de båda om andra DJ:s

Vi frågar både Jeff Mills och Cari Lekebusch vilka som är deras svenska favorit-dj:s. Jeff Mills vill ogärna peka ut någon då han menar att konstform förändras från gång till gång. En DJ kan vara riktigt bra en lördag och bara dagen efter vara som högst medioker.
– Vi är ingenjörer och det skiljer oss från andra musiker, menar han.

Cari Lekebusch å sin är mer frispråkig.
– Jag brukar respektera integritet och artister som simmar emot strömmen. I min egen genre, och angränsande genres finns det många intressanta just nu - låt mej nämna några; Nima Khak, Benjamin Mull, Petter B, Samuel L Session, Patrick Siech, Skudge, Patrik Skoog, Nihad Tule, Acronym, Manic Brothers, Joel Mull, Abdulla Rashim, Kimono, Jessie Granqvist, Damien Eie, Miia Magia, Electra Hultin, Kristian Heikkila, Dawid Dahl, Evigt Mörker, Ida Matsdottir, Jenny Persson och många fler finns det såklart.