Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inspelning pågår. Lasse Hallström, t v, gör sin första popvideo för SVT. Året är 1968 och stjärnan heter Eleanor Bodel.

Eleanor Bodel tittar inte tillbaka

1969 toppade Eleanor Bodel Tio i topp och Kvällstoppen med One way ticket – hennes stora hit och genombrottslåt. I dag ansvarar hon för att Umeås seniorer mår bra med hjälp av kultur.

Hon föddes i Nacka som Bodil Eleonora Olsson. Men när den unga sångerskan skulle debutera tyckte skivbolaget att en popstjärna skulle heta något snärtigare. Det blev Eleanor Bodel.

Hon fick sitt genombrott med låten One way ticket (to the Blues), som var en jättesuccé. Eleanor var då den enda kvinnliga soloartisten i den svenska popvärlden. Hon hördes och sågs ofta i radio och tv. På nätet hittar vi ett klipp från SVT:s pop-program Diggartime, där hon framför låten med Janne Önnerud och Tommy Körberg, iförd kråsskjorta, som körar på var sin sida om henne.

Keep Searching och Jag önskar att det alltid vore sommar, var två andra låtar som hon hade framgång med.

– Den tiden var jätterolig, men det var då. Jag tittar inte tillbaka och har aldrig funderat på att göra comeback, säger Eleanor Bodel.

Hon lade popkarriären på hyllan redan 1972. 1976 flyttade hon norrut, till Nordmaling, beläget vid havet i södra Västerbotten. Tillsammans med sin syster köpte hon en restaurangrörelse.

– Man kan också kalla det för ett långtradarfik. Det drev jag i femton år.

År som följdes av återupptagna studier. Under en tid var hon också delägare i ett behandlingshem för kemiskt beroende, som drevs enligt Minnesota-modellen.

De senaste tretton åren har Eleanor Bodel startat och utvecklat upp en helt ny verksamhet i grannkommunen Umeå: Kultur för seniorer, kultur och hälsa.

– Vi har byggt ett nätverk för att kunna erbjuda allt vad Umeå har, från Norrlandsoperan, till förskolor, musikskolor, föreningar och kyrkor. Alla bidrar med sin vanliga verksamhet och samarbetar så att det blir arrangemang som riktas till seniorer, berättar hon.

En av hennes idéer är Generationskören. Den består av 296 seniorer som enbart sjunger rock, ackompanjerade av musikskolans elever, och har blivit en succé.

1 500 personer kom till senaste picknick- konserten i Döbelns park i centrala Umeå.

– Kee Marcello var med och gjorde ett pålägg på senaste plattan, hans mamma sjunger i kören så han fick dispens.

Verksamheten, 8 000 olika arrangemang förra året, har blivit en förebild både i länet, där det ska införas i alla 15 kommunerna, i landet – och i världen. År 2010 fick Eleanor Bodel åka till Sydkorea och ta emot World Leisure Organizations innovationspris för Umeås seniorarbete.

Eleanor Bodel sitter själv i Riksdagens rådgivande nationella grupp för kultur och hälsa och försöker sprida tankarna om att även seniorer vill har utmaningar, upplevelser och vill bli sedda.

På Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=idXpkatyPRs

Lyssna på vår Spotifylista: http://open.spotify.com/user/115793023/playlist/5WQysyDW8IrLNSfV6mCKNi

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.