Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Symfonikernas förre chefsdirigent Gustavo Dudamel tog initiativ till El Sistema i Göteborg.

El Sistema räddas av politikerna

1 000 namnunderskrifter från ledsna Backabor och en lösningsinriktad diskussion har gett resultat. El Sistema på Norra Hisingen blir kvar och kultursektorns budget utökas permanent.

- Vi har funderat en hel del över det här kan jag säga och vi kommer inte att dra ner på El Sistema, säger Tord Karlsson (S), ordförande i stadsdelsnämnden Norra Hisingen.

Han har mottagit över 1 000 namnunderskrifter som protesterar mot planerna att skära ner den populära orkester- och körverksamheten som sysselsätter flera hundra barn på Norra Hisingen och som Göteborgs kulturnämnd uttalat att man vill se införd i alla stadsdelar.

- Vi tror inte att kultursektorn kan lösa det här på egen hand och får skjuta till nya medel. Nu tar vi buffertpengar från stadsdelens budget och utökar kultursektorns ram, förklarar Tord Karlsson.

Lösningen blir därmed långsiktig.

- Åh vad bra, barnen har varit jättebesvikna sedan de fick reda på att de kanske inte skulle få fortsätta i El Sistema, säger Synöve Birkeland, mamma till Mikaela, 9 år, som spelat med i orkestern sedan 2009.

- Vi har ju varit med om sådant här förut i Backa, att kulturverksamheter startar upp och läggs ner lika fort och effekten blir att barnen tappar tilltron. Nästa gång något startar vill de inte vara med, säger Synöve Birkeland som har en dotter till med erfarenhet av detta.

Tord Karlsson förstår den oro som Backaborna upplevt de senaste veckorna.

- Det är jättetråkigt att vi har rört upp så mycket känslor, men det blir effekten när tjänstemannadiskussioner får fötter. Jag har också fått namnunderskrifter som protesterar mot nedläggning av Kärra bibliotek, men det har aldrig varit aktuellt att stänga ner det.

Att kultursektorn fått problem att finansiera sina verksamheter har dock inte varit någon hemlighet. Och enligt Tord Karlsson beror det också till stora delar på en inbyggd problematik, som han håller Göteborgs kulturnämnd ytterst ansvarig för.

Han ifrågasätter systemet med stimulanspengarna, de sex miljoner kronor som kulturnämnden delar ut till kulturskolorna i Göteborg varje år.

- När de så tydligt uppmanar oss att starta El Sistema-undervisning och ger Norra Hisingen 1,8 miljoner kronor år ett, och sedan 500 000 kronor år två, ja då står vi där och måste hitta 1,3 miljoner kronor i vår egen kulturbudget för att kunna fortsätta. Det ställer oss i en konstig situation och skapar problem, säger Tord Karlsson.

Thomas Martinsson (MP), kulturnämndens ordförande försvarar dock modellen.

- Stadsdelarna väljer själva vad man vill söka pengar till och El Sistema är stadsdelarnas initiativ, vilket vi tycker har varit bra och därför velat stödja med stimulanspengar. Men de pengarna ska också gå till andra ändamål anser vi, som ökad tillgänglighet till exempel. Och nu närmast satsningar på barns- och ungas skrivande.

Att politikerna på Norra Hisingen nu väljer att utöka kultursektorn med buffertpengar i budgeten ser Thomas Martinsson inget problem med.

- Det känns skönt att de har löst detta.

29 oktober tas beslut om utökad budget för kultursektorn på Norra Hisingen, och i samband med det kommer berörda Backabor att informeras om kulturskolans fortsatta verksamhet.

.

El Sistema Göteborg
El Sistema är undervisning där musik används som verktyg för social och mänsklig utveckling. Ett övergripande mål för El Sistema är att förena barn över hela världen genom en gemensam kunskapsbas. Göteborgssymfonikernas tidigare chefsdirigent Gustavo Dudamel är troligen den mest berömda eleven.
2010 startades El Sistema inom kulturskolans verksamhet i Hammarkullen och nu är alla tio stadsdelar delaktiga.
Sammanlagt 1 200 elever är med inom orkester- och körverksamheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.