Nawal El Saadawi är en av de författare som drar mest besökare under Bokmässan i Göteborg. Under fredagen möttes hon och Mellanösternexperten Cecilia Uddén i ett samtal. Arkivbild.
Nawal El Saadawi är en av de författare som drar mest besökare under Bokmässan i Göteborg. Under fredagen möttes hon och Mellanösternexperten Cecilia Uddén i ett samtal. Arkivbild.

El Saadawi: Medierna är fulla av lögner

Hon har gjort sig känd inte bara som författare utan också som en konstant modig oppositionell röst. Men på Bokmässan i Göteborg vägrar Nawal El Saadawi att kritisera yttrandefriheten i Egypten under Abd al-Fattah al-Sisis styre.

ANNONS
|

- De globala medierna är fulla av lögner. Hur kan man säga att Egypten är sämre nu än under Mubarak och Sadat? När Sadat var vid makten satt jag i fängelse, säger den egyptiska författaren när hon intervjuas av journalisten och Mellanösternexperten Cecilia Uddén på mässan.

Nawal El Saadawi gör det inte lätt för dem som vill placera henne på piedestal. Under sin långa karriär som författare har hon stått upp för kvinnors rättigheter, propagerat mot könsstympning och protesterat mot religiöst och politiskt förtryck. Men hon är inte intresserad av att bli betraktad som hjälte, det gör hon klart redan när Cecilia Uddén börjar med att ge henne ett exemplar av Astrid Lindgrens "Pippi Långstrump" i present.

ANNONS

"En levande Pippi"

- Det är en svensk barnbok om en flicka som är en hjälte. Hon kan göra allt. Och många unga kvinnor i Sverige som växte upp på 1960-talet blev väldigt inspirerade av henne. När jag mötte dig för första gången kände jag att du är en levande Pippi Långstrump, en kvinnlig hjälte som kan göra allt, säger Cecilia Uddén.

Hon får direkt mothugg av Nawal El Saadawi.

- Jag tror inte på hjältemod. Den idén är fejk. Det finns inga hjältar, säger den 86-åriga författaren bestämt och förklarar att barn i stället borde få lyssna till berättelser om människor som är jämlika.

Kämpa mot övermakten

Läkaren och författaren Nawal El Saadawis arbete för kvinnors rättigheter ledde 1981 till att hon kastades i fängelse. I den självbiografi som ännu inte har publicerats på svenska berättar hon bland annat om hur hennes mamma mycket tidigt inspirerade henne till att stå upp och kämpa mot övermakten. Utan moderns råd skulle hon själv ha blivit bortgift vid tio års ålder, säger hon.

ANNONS

- Hjältemod för mig är att kämpa mot alla odds för att få vara dig själv i slutet av ditt liv.

Men uppgifterna om att tusentals oppositionella i Egypten har fängslats för att de öppet har uttryckt kritik mot regimen vill hon inte lyssna på.

- Det är överdrivna uppgifter från medierna. Jag är inte en Sisi-kvinna, jag lyder inte under någon regering, eller någon president, inte under någon. Jag är en fri författare. Och jag kritiserar regeringen i Egypten ibland, i väldigt hårda ordalag – men ingen kan röra mig och sätta mig i fängelse, hävdar hon och får det något syrliga svaret "inte dig, nej", av Cecilia Uddén.

TT

ANNONS