Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Einar Már Guðmundsson | Kungar av Island

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Einar Már Guðmundsson | Kungar av Island

Einar Már Guðmundssons nya roman är en modern isländsk saga och vass politisk samhällssatir. Kajsa Öberg Lindsten läser en författare på rasande och gott humör.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Roman

Einar Már Guðmundsson

Kungar av Island

Översättning: Inge Knutsson

Natur&Kultur

Kungar av Island handlar om släkten Knudsen och deras grannar i Tangavik – en fiktiv, men troligen väldigt verklighetstrogen, stad med fiske som huvudnäring på Islands sydkust. Släkten Knudsens medlemmar har under det senaste seklet uppvisat en sällsynt god förmåga att anpassa sig till och påskynda samhällsutvecklingen i en riktning som gynnar dem själva, och gör dem till lokala kungar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tragedier, skandaler, avbrutna studier och fängelsevistelser hindrar dem inte från att i tur och ordning bli fiskerikapitalister, bankdirektörer, lärare, entreprenörer och svindlare.

Med ett rasande och gott humör framför Már Guðmundsson sitt mustiga epos om en familj och en stad. Kapitlen rör sig fram och tillbaka mellan decennierna. Från fattig förkrigstid till finanskrisen 2008. Skrönor, småstadsskvaller och samhällshistoria binds samman av en berättarröst som med det muntliga berättandets hänförda knep upprepar och förstärker sina tidigare utsagor, och förför sina lyssnare med att briljera med sin beläsenhet och sin vassa ironi: ”Árni Knudsen ville leva som en kung och de som vill leva så måste antingen arbeta som kungar på heltid på andras bekostnad eller berika sig på andras bekostnad, somliga på lagligt vis, andra genom brottslig verksamhet och med konster och knep.”

Författaren Einar Már Guðmundsson, som 1995 belönades med Nordiska rådets litteraturpris för romanen Universums änglar, vars huvudperson och berättare är en patient på ett psyksjukhus i Reykjavik, har ägnat både tidigare och senare romaner åt att skärskåda ömma punkter i sitt lands historia under de senaste hundra åren: fattigdom, sociala orättvisor, laglöshet, utsugning och problemet att förena stolt nationalkänsla med spåren av fyra hundra år under danskt styre.

Kungar av Island är en modern isländsk saga – med blodsband och blodshämnd, drabbningar, fylleslag och hjältedåd. Kamp mot naturens ohejdbara krafter och oförklarliga magiska under. Och samtidigt en vass politisk samhällssatir.