Eilen Jewell på drift mot Idaho

På fredag spelar Eilen Jewell i Göteborg. Och vill det sig illa är singer/songwritern från Idaho snart tillbaka i stan.… - Om Donald Trump blir president flyttar vi hit!

ANNONS
|

Med "vi" menar sångerskan Eilen Jewell först och främst sin trummis och äkta man, Jason Beek, och parets tvååriga dotter Mavis. Men inte bara.

- Vi har snackat om det i bandet, vart vi ska emigrera om Trump vinner presidentvalet i USA, och vi enades om att Sverige står högst upp på listan. Gärna Göteborg.

I Sverige har Eilen Jewell turnerat flera gånger de senaste åren, och om de svenska folk- och countryfansen tagit hennes snygga småbluesiga americana till sig, så har Eilen Jewell i sin tur utvecklat starka känslor för Sverige.

- Jag älskar allt här, folket, naturen, landskapet. Vi blir alltid väl mottagna och många svenskar verkar gilla min typ av musik, americana eller vad man nu ska kalla det för. Det regnar just nu men omgivningarna är vackra ändå, konstaterar Eilen Jewell som just har anlänt till Norrtälje efter att ha spelat på Tönderfestivalen i södra Danmark.

ANNONS

Den hyllade singer/songwritern flyttade själv tillbaka till hemstaden Boise, Idaho, för ett par år sedan efter att ha levt i Boston sedan början av 2000-talet. Faktum är Eilen Jewell dragits med svår hemlängtan och varit på drift mot Idaho i flera år.

- Ja, så är det faktiskt. Boston och den amerikanska östkusten är fint på många sätt, men när jag bodde där saknade jag verkligen skogarna, sjöarna och bergen i Idaho.

Att det råkar vara en av USA:s mest anonyma delstater (Wikipedialistan "kända personer födda i Idaho" toppas av ZZ Tops hot rod-byggare Boyd Coddington) är inget hon har något emot. Tvärt om.

- (skratt) Jag älskar lugnet. Behöver det. Min förra platta skrev jag i en liten stuga i skogen norr om Boise, alldeles för mig själv, och jag ska försöka göra samma sak igen med min nya skiva.

Problemet är att Eilen Jewell och hennes band turnerar drygt 200 dagar i år, och då hon inte kan skriva på sina hotellrum eller i turnébussen finns inga utkast till nya låtar, inga skelett att bygga vidare på, ingenting.

- Vi är snart klara i Europa men senare i höst väntar en turné i Australien. Det är såklart kul att få spela men just nu blir mitt låtskrivande lidande av två orsaker, dels för att min dotter som vägrar sova, dels på grund av allt turnerande. Jag får helt enkelt inte ur mig några låtar.

ANNONS

Det gör inte så mycket. Inte ännu i alla fall. Eilen Jewell har släppt sju omtyckta och hyllade album, och när hon spelar i Sverige ropar publiken gärna efter äldre låtar.

- Det är kul, det håller oss i bandet på tårna och blir alltid lite av en utmaning

Konserthösten i Göteborg (i urval)

September

3Den stora vilanPustervik

9, 10 TorssonMusikens Hus

13 JayhawksPustervik

15 Veronica MaggioPustervik

16 Isabella LundgrenNefertiti

17 AvantgaretPustervik

17 Conny BloomNefertiti

18 Kris Kristofferson Konserthuset

23 Luxury 10 årPustervik

23Veronica Mortensen Nefertiti

24 M-RockNefertiti

25 Bohuslän Big Band: Hasse & TageStora Teatern

27 Laura Gibson Pustervik

29-1/10 KentScandinavium

Oktober

5 Loney DearNefertiti

6 Meshell NdegeocelloNefertiti

12 The CureScandinavium

19 Bear'sDenPustervik

21 Kings of ConveniencePustervik

22 Paul SimonScandinavium

23 Angel OlsenPustervik

25 Richmond FontainePustervik

26 TonbruketStora teatern

28 LalehScandinavium

28 Merit Hemmingsson (Popical) Konserthuset

29Americana Roots FestivalFröluna Kulturhus

30 Sven-Bertil Taube Stora teatern

30 Hindi ZahraStora teatern

31 Okkervil RiverPustervik

November

3 Jill Johnson Konserthuset

5 Groupa &Lena WillemarkKonserthuset

11 Kristofer Åström Stora teatern

11,12 Sator Pustervik

16 Amadou & Miriam, Stora teatern

18 HurulaPustervik

21 Local NativesPustervik

22 Mikael Wiehe Lorensbergsteatern

24 GoatPustervik

24 Maia Hirasawa Stora teatern

25, 26 Håkan Hellström Scandinavium

27 Christian KjellvanderPustervik

December

3 Timo sjunger Ted (Popical) Konserthuset

7 New Tide Orquesta Stora teatern

8Brian Fallon & The Crowes Pustervik

15 Bob hund Pustervik

17 Avatar Sticky Fingers

ANNONS