Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Efterskalv en vinnare

Guldbaggegalans stora vinnare blev Magnus von Horns Efterskalv, som tog hem några av de tyngsta priserna: Bästa film, Bästa regi samt Bästa manliga biroll.

Årets Guldbaggegala blev en guldkantad tillställning för regissören Magnus von Horn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag vill tacka mina skådespelare, de unga och de äldre. Utan er hade jag inte haft något att göra, sade han i sitt tal

– Min mamma har alltid sagt att det är få förunnat att jobba med det man älskar, och nu står vi här. Jag skrev inget tal för vi trodde att ”Ove” skulle få baggen, tackade Efterskalvs producent Madeleine Ekman.

Flest Guldbaggar, hela fem stycken, fick dock en annan film, Tjuvheder, som belönades för manus, klipp, kostym, scenografi samt bästa kvinnliga huvudroll (Malin Levanon).

– Nu är nervsystemet stretchat. Jag är så glad att den här filmen har gjorts. Jag önskar att alla skulle få känna hur det här känns, det är så maxat. Det är så jävla skönt! sade Malin Levanon.

Rolf Lassgård hade nära till tårarna när han tog emot priset för årets bästa manliga huvudroll. Lassgård tackade bland andra Hannes Holm som regisserat En man som heter Ove.

”Jag har inte ord, tack för en underbar resa tillsammans. Tack för att du har en otrolig stenhård tro på berättelsen. Tack för att du har en benhård tro på skådespelarens gestaltarförmåga. Tack min nya fine vän. Jag är ledsen att du inte är här ikväll men du får titta på internet”.

Förutom Lassgårds pris vann En man som heter Ove en statyett för bästa smink och mask och Biopublikens pris.

I klassen Bästa foto var Linda Wassberg (Det vita Folket), som första kvinna nominerad till priset. Priset gick till Gösta Reiland för fotot i filmen Flocken. Ett val som inte alla i publiken tyckte om. När han gick fram för att ta emot priset gavs han ett långfinger i bild från Lisa Aschan, regissör av Det vita folket. På sociala medier reagerade många på Aschans finger: ”Barnsligt”, ”Omoget” ”Ovärdigt” var några av kommentarerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.