Efterlängtat mysterium tillbaka i rutan

Mysterier, intriger och drama. Gåtfullheten var stor kring en av 90-talets största serier, som nu återvänder till tv. Men vad väntar egentligen agent Cooper, 25 år senare?

ANNONS
|

Det slutade i det röda rummet, men var det fortsätter är ännu oklart.

Navet i serien var Kyle MacLachlans kaffeälskande FBI-agent Dale Cooper. Skådespelaren är en av flera av de ursprungliga som återvänder i den nya säsongen, som kan ses på HBO Nordic från och med 22 maj. Säsongen var färdiginspelad i fjol men släpps i år, exakt 25 år sedan Laura Palmer i rutan sade "vi ses om 25 år" till agent Cooper.

- Exakt vad det innebär återstår att se. Men säsong två slutade med en hel del frågetecken, så det finns absolut många trådar att dra i, säger Martin Degrell, kulturskribent på Tvdags.

ANNONS

Coopers återkomst

Varje avsnitt av "Twin Peaks" klistrade fast flera miljoner tittare framför tv:n. Serien om mordet på Laura Palmer och vad som egentligen låg bakom var full av gåtor och mysterier. Att den var banbrytande är ett faktum.

Olof Åkerlund på Sveriges Radios kulturredaktion har sett serien mer än tio gånger och även intervjuat skaparen David Lynch. Han menar att "Twin Peaks" bidrog till att tv-serien blev ett av de mest intressanta kulturella uttrycken i dag. Han ser två anledningar till varför, ett av dem är sättet att göra långfilm i tv-format, och det andra är sättet att blanda realism med drömlogik och mystik.

Åkerlund tror att den nya säsongen kommer att kretsa kring agent Coopers återkomst, 25 år senare.

"Om han kommer att komma tillbaka redan i första avsnittet eller om det blir en odyssé är svårt att svara på. Med tanke på hur många skådisar som återvänder så lär vi alla fall till stor del att befinna oss en del i och omkring Twin Peaks", skriver Olof Åkerlund.

Lynch regissör

Hela den nya säsongen är regisserad av David Lynch, som tillsammans med Mark Frost har skapat serien.

- Det som de skapade på 90-talet var helt nyskapande, ingen hade sett något liknande. Sådana här utmanande serier fanns inte och klimatet i tv-branschen var ett helt annat, säger Martin Degrell.

ANNONS

Han anser att sättet som serien bröt mot berättargrepp var helt nytt, och att flera efterkommande serier som "Arkiv X" eventuellt inte kunnat skapas om det inte vore för "Twin Peaks".

- Men också serier som "Desperate housewives", som ju tillhör en helt annan genre men som också handlar om hemligheter i små samhällen, säger han.

"En explosion"

David Lynchs visioner är till stor del vad som styrde serien och skapade den mystik som än i dag omgärdar historien. I en intervju i Variety har han tidigare berättat om sin kreativa process:

"Det kommer i en explosion. En idé dyker upp, och om du stannar och tänker på den, har den ett ljud, en bild och en känslostämning, till och med en hint om kläder. Till och med en vetskap om en rollfigur, eller sättet de pratar på och orden de säger. En massa saker kan komma i en omedelbar idé".

TT

Fakta: "Twin Peaks"

Serien sändes 1990 och 1991.

Den bestod av 30 avsnitt uppdelade på 2 säsonger.

Med: skådespelare som Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle och Sherilyn Fenn.

Sändes först den 18 november 1990 i Sverige.

Kretsar kring mordet på Laura Palmer och vad som låg bakom det.

De fyra första avsnitten av "Twin Peaks" finns tillgängliga i Sverige från den 22 maj på HBO Nordic.

Källa: imdb

ANNONS