Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Efterlängtat Guns N' Roses möttes av kärlek

Det är 24 år sedan Axl Rose och Slash stod på en svensk scen tillsammans. 55 000 fans i Friends arena tar emot dem med öppna armar och visar att de tycker att bandet varit väl värt att vänta på.

"It's so easy"... Med sin första singel någonsin öppnar ett Guns N' Roses med (till hälften) klassisk sättning sin första konsert i Stockholm sedan 1993. Vägen hit har sannerligen inte varit lätt, men när bandet mullrar i gång sin klassiska hitlåt är Friends arena med från den första skrikande noten från Slashs gitarr.

Vi är förstås inte i Hollywoods rock 'n' roll-djungel utan på Friends anti-mobbningsarena i Solna, men det hindrar inte Axl Rose från att leverera ett mellansnack lika klassiskt som kvällens andra låt:

- Do you know where you are? You're in the jungle baby, you're gonna die!

Succéturné

Turnén "Not in this lifetime" framstod som ett stort vågspel. Centralgestalterna Axl Rose och Slash hade inte talat med varandra sedan 1996 när de plötsligt meddelade att de skulle återförenas och ta med sig bandets ursprunglige basist Duff McKagan på turné.

Ingen visste riktigt om förväntningarna borde ligga på nivå "Rocket queen", eller snarare nere vid "Coma". Bandet var innan splittringen känt som notoriskt ojämnt, konstant försenat och plågat av ett bland medlemmarna utbrett missbruk.

Hur det gick?

"Not in this lifetime" var den turné som drog in mest pengar per konsert under 2016.

Till Friends har 55 000 fans tagit sig, vilket betyder att arenan i princip utnyttjas till max. I arenan märks en hunger som måste kallas beundransvärd hos ett gäng mångmiljonärer i övre medelåldern. Axl Rose har fortfarande en mäktig, rakbladsvass stämma och tar i så att han ser ut att spricka i varje låt.

I högform

Axl Rose är hos en yngre svensk generation fortfarande bäst känd som den småtjocke gubbe med fastsydda rastaflätor som bet en dörrvakt i benet 2006. På torsdagskvällen förnekar han sig inte. Med megahittar som "Sweet child o' mine" och "November rain" driver Rose på publiken så att taket hotar att lyfta på arenan.

Han är formidabel och möts av ren kärlek när publiken svarar i allsångsnummer som "Knockin' on heavens door" och finalen "Paradise city". Men det är Slash som bär konserten. När sångaren smiter av för att byta skinnjacka (och andas syrgas?) står han tappert kvar genom hela konserten och trollbinder publiken.

Guns N' Roses är tillbaka, och i högform.