Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fullt upp. Karin Dahlberg uppträdde även under fjolårets Change Music Festival, då vid invigningskonserten. Bild: Mattias de Frumerie

Efterlängtad musikalisk premiär på hemmaplan

Sopranen Karin Dahlberg har blivit tillägnad sångcykeln Som eldflugan tänds och slocknar av Sven-David Sandström, med texter av Tomas Tranströmer. Under Change Music Festival kliver hon upp på Varbergs teaterscen och framför konserten Med sångens vingar. – Det känns väldigt roligt att få genomföra världspremiären på min hemmascen, säger Karin Dahlberg.

På fredag ges chansen att lyssna till tre nyskrivna sånger av Sven-David Sandström. Efter konserten bjuds publiken dessutom in till samtal med tonsättaren som firar 75 år i höst. 

– Han är verkligen "the big". Jag är så glad att han vill göra det här tillsammans med oss, säger Karin Dahlberg.

– Det är alltid en utmaning att framföra hans musik, men jag älskar hans tonspråk och det passar mig väl, fortsätter hon.

Karin Dahlberg framför sin sång till Bernt Wilhelmssons pianospel. 

– Det är en fantastisk förmån att få jobba med Bernt. Vi har ett längre program på Varbergs teater till våren och det här blir en försmak av vad som komma skall.

Planerar album

Men det kommer också bjudas på ytterligare smakprov. Under 2018 planerar Karin Dahlberg att släppa skivan At piece i samband med Föreningen Svenska Tonsättares 100-års jubileum.

Förutom Sven-David Sandströms sånger finns även musik av Tina Andersson och Alexander Jan Öberg, samt av Maria Löfberg som skrivit titelspåret till albumet.

– Skividén med fredstema uppkom för ungefär två år sedan under Varberg Calling for Peace.

Karin Dahlberg har en intensiv period framför sig, med konserter i bland annat London och Berlin, men gläds åt att starta den på hemmaplan.

– Jag vill verkligen lyfta den här festivalen. Den bjuder in till förändring och har en kul bredd. Jag har själv ett brett musikintresse och jag vill att alla musikstilar ska lyftas och inte minst kammarmusiken.

På fredagskvällen far hon vidare till Tjolöholms slott – för att dramatisera texter till Kungsbacka pianotrio vid ett möte med Vertavokvartetten. Senare i augusti medverkar hon även på återinvigningen av Tyska kyrkan i Göteborg.