Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efterlängtad festival för alla

På onsdag anordnar organisationen Pantrarna sin efterlängtade festival i Biskopsgården. På scen står bland annat den högt aktade rapgruppen Dead Prez från USA. - Jag har varit stressad hela månaden, men nu börjar vi få allt under kontroll, säger Mario Antonio från Pantrarna.

Morgondagens Speak your mind-festival i Biskopsgården är resultatet av ett långt och slitsamt jobb från organisationen Pantrarna, som jobbar för en upprustning av förorten. Sedan förra året har de arbetat för att göra årets första maj till något alldeles speciellt. Inte bara för de boende i förorterna, utan för hela Göteborg.

- Det finns många fördomar om Biskopsgården som vi vill slå hål på. Jag har hört många som inte ens vågar komma hit, men vi vill visa att alla är välkomna, säger Mario Antonio, en av Speak your mind-festivalens evenemangsansvariga.

- Pantrarna har fixat det här tillsammans. Alla har varit delaktiga och hjälpt till, säger Amanda Ivanovic, även hon aktiv inom Pantrarna.

I dag är det mesta av arbetet klart. På den välfyllda festivalaffischen trängs ett 20-tal artister och grupper som kommer att stå på scen under en intensiv dag på Svartemossen i Biskopsgården. Nu är det bara det praktiska genomförandet kvar. Scenen ska byggas och logistiken ska klaffa.

- Från början fanns det tankar om att köra hela festivalen på Heden, men då skulle den ha förlorat sitt syfte, säger Mario Antonio.

Förutom konserter kommer det också att bjudas in till politisk diskussion. Redan i dag hålls exempelvis en paneldiskussion på temat "Kan hiphopens kraft förändra samhället?" på Vårvindens fritidsgård i Biskopsgården. I panelen finns bland annat Dead Prez-medlemmen M1 och Emory Douglas, före detta kulturminister för Svarta pantrarna i USA mellan 1967 och 1980. Den sistnämnde är också festivalens hedersgäst och kommer att hålla tal på onsdagens festival.

Scenen kommer också att beträdas av bland andra The Order, Carlito, Mohammed Ali, Max Peezay, Maktskiftet och kvällens huvudakt Dead Prez.

- Gemensamt för alla är att de är väldigt politiska i sitt artisteri. Tanken är att man inte bara ska komma hit och ha kul, man ska även bli politiskt medveten. Det är också en anledning till att den här festivalen finns. För att visa att hiphop kan vara ett politiskt vapen, säger Mario Antonio.

Den Floridabaserade trion Dead Prez är en uttalat socialistisk hiphopgrupp som gjort sig ett namn som starkt politiska rappare. Deras texter tar bland annat upp rasism, socialism, polisvåld och övervakningssamhället.

- Vi fick kontakt med dem via Svarta pantrarna i USA, och när det väl var gjort gick det ganska lätt att få hit dem, berättar Amanda Ivanovic.

Utöver musiken blir det även ansiktsmålning för barn, matservering och andra kringaktiviteter. På sikt hoppas Mario Antonio att Speak your mind-festivalen ska vara en fast punkt i den göteborgska kulturkalendern.

- Målet är att vi ska kunna köra det här varje år, förhoppningsvis som en två- eller tredagarsfestival.

  

SPEAK YOUR MIND-FESTIVALEN

Plats: Svartemossen, Biskopsgården.

Tid: Onsdag 1 maj klockan 15 till 22.

Artister i urval: Dead Prez (USA), The Order, Carlito, Mohammed Ali, Max Peezay, Maktskiftet.

Inträde: Gratis

Samarbetspartners: Göteborgs stad, ABF, Göteborgs universitet, So fresh entertainment, Västra Götalandsregionen, Kultur i väst, Kingsize magazine, Göteborg & Co, KulturUngdom.

Lyssna på vår Spotifylista: http://open.spotify.com/user/115793023/playlist/6cBjUhyHw2Ddy3Z23UojuR

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.