Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter våldtäkterna - här är Mumford & Sons krav på Bråvalla

Mumford and Sons reagerar kraftigt efter de våldtäkter och sexuella övergrepp som ska ha inträffat under Bråvallafestivalen. Nu ställer bandet krav på arrangören och svensk polis om de ska spela på festivalen igen.

- "Vi kommer inte att spela på denna festival igen förrän vi har försäkrat oss om att polisen och arrangörerna gör något för att bekämpa denna vidrigt höga kvot av sexuellt våld", skriver bandet på Facebook

Under Bråvallafestivalen anmäldes fem våldtäkter och omkring tio sexuella ofredanden. Bråvallafestivalens säkerhetsansvarige Ulf Bowein har i samband med anmälningarna uppgett att ledningen ser allvarligt på händelsen, men inte kunnat svara på hur säkerhetsarbetet kan förbättras eftersom de redan har satt in stora personalresurser i samband med konserterna.

Men nu kräver Mumford and Sons en förändring för att de ska återvända till Bråvalla igen. Annars finns det risk för att rockbandet bojkottar festivalen. 

- "Vi upprörs över att höra vad som hände på Bråvallafestivalen förra helgen. Festivaler ska vara en hyllning av musiken och en fest för människor, en plats där man ska kunna släppa taget och känna sig trygga med att göra det. Vi är äcklade av dessa otäcka rapporter, skriver Mumford and Sons. 

Även festivalarrangören kommenterar händelserna på sin Facebooksida:
"Vi är i konstant dialog med polisen om hur vi gör festivalen så säker som möjligt", skriver de bland annat. 

Flera andra värlsstjärnor har gått ut och kommenterat de övergrepp som inträffat på festivalen. Under Zara Larssons konsert ska en ung tjej ha blivit våldtagen i publikhavet. "Fy fan för dig som helt skamlöst våldtar en tjej i publikhavet. Du förtjänar att brinna i helvetet.", twittrade Zara Larsson. När Veronica Maggio klev upp på scen inledde hon spelningen med en hälsning till publiken: "Festivaler är till för musik och för att ha kul. De som är här av annan åsikt kan gå härifrån i detta nu".

LÄS MER: Vansinnig Zara Larsson efter anmäld våldtäkt

Mumford and Sons har spelat i Sverige två gånger i år. I våras inför en näst intill fullsatt arena på Scandinavium och nu senast på Bråvallafestivalen. 

LÄS MER: Mumford & Sons fyllde Scandinavium