Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Emma Kronqvist på SVT Malmö blir chef även för allmän-tv i Göteborg. Bild: Jack Mikrut

Efter storbråken: Hon blir ny chef för SVT Göteborg

SVT organiserar om bland sina chefer. I samband med det blir SVT Malmös chef Emma Kronqvist chef även för SVT Göteborg och SVT Umeå. – Det känns väldigt spännande och utmanande att se vad vi kan få ihop tillsammans, säger Emma Kronqvist till GP.

Turerna kring cheferna på SVT Göteborg har i år varit många. Nu står det klart att Emma Kronqvist på SVT Malmö tar över som chef för allmän-tv även i Göteborg. 

Idag har SVT fyra allmän-tv chefer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Från och med den 1 september kommer det att finnas två: Andreas Bedinger i Stockholm och Emma Kronqvist som blir chef för Malmö, Göteborg och Umeå.

LÄS MER: SVT-cheferna tvingas lämna sina tjänster

Kronqvist berättar att processen har gått väldigt snabbt och att det har varit lite skakigt innan folk visste hur det skulle bli. Hennes första uppdrag blir att knyta ihop Umeå, Göteborg och Malmö för att dra nytta av varandra samt utveckla program och idéer.
- Jag tror att det blir många nya infallsvinklar. Det vi är bättre på någon annanstans kommer Göteborg ha nytta av och tvärtom. Det blir både ett givande och tagande, men framförallt ett tätare samarbete mellan de ansvariga utgivarna. 

LÄS MER: SVT-toppen lämnar Public Service - efter storbråket


Att det stormat kring cheferna på SVT Göteborg är något som Emma Kronqvist är väl medveten om, men hon är inte rädd för att axla sin nya chefsroll i Göteborg. 
- Jag sätter stor tillit till kunnandet i huset och i Göteborg görs många stora viktiga  tv-program som jag tror kommer att må bra av att finnas tillsammans med andra typer av program i samma genre på andra ställen. Jag tror också att det här kan bli en nystart för Göteborgs del. 

I en intervju i Sydsvenskan förklarar Emma Kronqvist att vissa program kan inspirera varandra från de olika redaktionerna. Hon exemplifierar med att På spåret kan komma att göra programlösningar som gjorts för Musikhjälpen. 
- På spåret är ett av de finaste program som vi har så jag tog det som exempel. Just vad gäller olika former av publicering och innehåll kan vi lära av varandra när vi sitter i samma ledningsgrupp. Där är På Spåret långt fram i vissa frågor, men kan kanske lära sig av andra, säger hon.


LÄS MER: Misstroende mot SVT-chef efter bråk

En av de som haft tydliga synpunkter på SVT Göteborgs chefer är Janne Josefsson, programledare för Uppdrag Granskning. När GP når honom för en kommentar känner han inte till den nya chefsorganisationen.
- Jag kan inte säga så mycket om Emma Kronqvist, eftersom jag vet så lite om henne eller vad hon gjort i Malmö eller vad detta innebär för oss som arbetar med grävande journalistik, säger han.

LÄS MER: SVT-profilernas hemliga brev till ledningen

Enligt Janne Josefsson har SVT Göteborg bjudit in till ett möte med personalchefen i Göteborg under torsdagen. Troligen för att presentera Emma Kronqvist som ny allmän-tv-chef även för Göteborg. 
-  Jag kan inte säga varken "Wow" eller att det här kommer att bli dåligt eftersom jag inte vet så mycket om det än, säger han.