Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Efter skandalen - Pewdiepie inte längre i toppen

Efter att ha toppat listan över de bäst betalda Youtube-profilerna i flera år har nu Felix "Pewdiepie" Kjellberg blivit nedputtad från förstaplatsen. Anledningen är att flera bolag bröt sina kontrakt med stjärnan efter att han tidigare i år lade upp videor med nazistiskt innehåll, skriver Forbes.

Med över 55 miljoner prenumeranter har svenska Felix "PewdiePie" Kjellberg etablerat sig som världens största Youtube-profil. Men till skillnad mot tidigare år så är han inte längre den bäst betalda. 

När amerikanska tidskriften Forbes rankar de största spelfokuserade Youtube-kanalerna hamnar Pewdiepie istället på andraplatsen tack vare de skandaler som han omringades av tidigare under året.

"Felix Kjellberg hade toppat listan om det inte vore för nio videor han publicerade i början av 2017 som innehöll antisemitiskt eller nazistiskt innehåll" skriver Forbes

LÄS MER: Pewdiepie: "En personlig attack"

Bakgrunden till skandalen var hur Pewdiepie lade upp ett klipp där han testade en nätbaserad tjänst där man kan beställa vad som helst för fem dollar. Han valde då att beställa en video på två män som håller i en skylt med budskapet "Död åt alla judar". Det hela uppdagades sedan i Wall Street Journal som sammanställt de antisemitiska eller nazistiska inslag som dykt upp i flertalet av hans videos.

Bad om ursäkt

Pewdiepie själv menade i efterhand att allt var ett skämt och bad om ursäkt, men flera bolag bröt sina kontrakt med 27-årige svensken som resultat, bland annat Disney-ägda Maker Studios och betaltjänsten Youtube Red.

Istället är det Mark "Markiplier" Fischbach som är den Youtuber med spelfokus som drog in mest pengar under förra året, trots att bara har drygt en tredjedel så många prenumeranter som Felix Kjellberg. Exakt vilka summor det handlar om går inte Forbes in på men förra året kammade Pewdiepie in 15 miljoner dollar, drygt 132 miljoner kronor, enligt tidningen

LÄS MER: Viktor Eriksson: Dags att vakna, Pewdiepie

I dagsläget har Pewdiepie 55,7 miljoner prenumeranter medan Markiplier har 17,6 miljoner.