Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: TT/Kollage.

Efter inställda SD-spelningen: Får hat och dödshot

På tisdagen ställde Black Ingvars in sin spelning på Sommarfestivalen som arrangeras av SD. Efter beslutet har medlemmen Magnus Tengby fått anonyma hot på mejl och sms.

Bandet var bokade till festivalen som hålls i Sölvesborg i slutet av augusti. Jan Johansen och Black Jack hoppade av när de fick veta att Sverigedemokraterna stod bakom. På tisdagskvällen meddelade även Black Ingvars att de inte kommer att spela. 

– Vi älskar alltid att spela för våra fans men vi vill absolut inte bli en bricka i det politiska spelet för Sverigedemokraterna, sa Magnus Tengby, medlem i bandet, då.

LÄS MER: Rockbandet ställer in SD-spelning

Beslutet har upprört. På bandets Facebook-sida syns flera negativa reaktioner. "Ni får knappast nya fans av detta, era syltryggar. Tvärtom" skriver en. "Jag har alltid respekterat er. Men nu blir ni bara slödder" skriver en annan. "Bra att ni hoppade av spelningen i Sölvesborg så vi kan få dit ett riktigt bra band istället för avdankade föredettingar. SD är värd det bästa" tycker någon.

Magnus Tengby har också fått ta emot flera hot privat, på sms och mejl.

LÄS MER: Jan Johansen nobbar SD-festival

– Det kom en del reaktioner när nyheten kom att vi skulle spela. Men nu när vi har tagit ställning är det ett helt annat tonläge. Det är anonyma hot och det är en markant skillnad på hotnivån. Vissa är riktigt äckliga. Det är dödshot och allt annat hemskt. Man blir förvånad, säger Magnus Tengby.

Men flera backar Black Ingvars. "Bra att ni tar ställning och inte spelar på festivalen i Sölvesborg", "Respekt till er Black Ingvars som tar avstånd från SDs politik!" och helt enkelt "BRAVO" är några av reaktionerna.

– Det är jättemycket positivt också, och det blir man ju bara glad för, säger Magnus Tengby.

LÄS MER: "Det finns ingen i vårt band som sympatiserar med SD"

Vad som händer nu är oklart. Black Ingvars har redan sagt att de gärna spelar någon annanstans, för fansens skull. Flera arrangörer har ringt och diskussioner förs redan med Jan Johansen.

– Jag och Jan har pratat idag och funderat på om det ska göras något. Man måste ta ställning, det är det minsta man kan göra, säger Magnus Tengby.

På tisdagen blev det också klart att festivalen bokat in Bedårande Barn, bandet som Jimmie Åkesson själv spelar i, som en av artisterna. Övriga som är klara för festivalen är Ultima Thule och Runes Trajsko.