Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Efter gud hade jag varit den bästa presidentkandidaten"

Gunilla Persson, är en av Sveriges mest kända realityprofiler och har både svenskt- och amerikanskt medborgarskap. På tisdagen är det valnatt i USA - och hade det varit hennes val så hade hon valt Gud till president: "Men efter gud så hade jag varit den bästa presidentkandidaten", säger hon till GP.

Det har varit en lång och något märklig valkampanj, Gunilla Persson har tillsammans med dottern Erika följt slutspurten i valet och sett samtliga debatter. 

- Det har varit ganska skandalöst. Två presidentkandidater, ingen har rent mjöl i påsen, säger hon till GP. 

Valrörelsen har minst sagt varit rörig, och framförallt har tonen mellan de två partierna, Republikanerna och Demokraterna, varit stenhård. 

- Det har varit väldigt mycket smutskastning mellan partierna och det är väldigt otrevligt när det går för långt. Det ska bli skönt när det här är över, så att vi slipper ha det hängande över oss, säger Gunilla Persson. 

"Vet inte vad som skulle hända om det blev han"

Valets tveklöst största snackis har varit Donald Trump. Under loppet av valrörelsen har han inte bara en gång, utan kontinuerligt hamnat i kontroverser. Gunilla Persson själv menar att allt inte är ont, det finns en del fördelar inom den politik som republikanen vill driva - men grunden är fel. 

- Han har rätt i en del frågor, men i de fundamentala frågorna har han fel, säger hon och fortsätter: Trump har visat sig vara hård och fascistisk. Han är en despotisk figur som kan vara farlig som president, jag vet inte vad som skulle hända om det blev han. 

Framförallt har Trump förespråkat en politik som innebär att många mexikaner i USA skulle få lämna landet. 

- Det blir som andra världskriget. Lastbilar med mexikaner som man skickar hem. Det blir tragiskt, säger hon. 

Gunilla har röstat

Men för Gunilla är valet redan över. Hon ser på det som en mediecirkus som bara försöker att hålla striden mellan de två kandidaterna vid liv. 

- Just nu är det bara mediehype för att få så mycket tittare som möjligt på nyheterna. Men jag tror att Hillary redan har vunnit, säger hon. 

Själv har hon redan varit och röstat, och det var inget snack om vems namn om stod på kuvertet. 

- Jag röstade på Hillary förra veckan, säger hon. 

Varför blev det Clinton? 

- Hon är en skandalomsusad personlighet. Det har varit mycket kring henne de senaste månaderna. Men hon har rätt i mycket av det hon säger och grundvärderingarna stämmer överens med mina. 

Hade haft sig själv på andra plats 

Men en sak är säker. Gunilla Persson vet vem hon själv hade valt till presidentposten om valet låg hos henne. 

- Gud, gudfader som i himmelen, säger hon och fortsätter: Men efter gud så hade jag varit den bästa presidentkandidaten.