Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstnären, regissören och författaren Marianne Lindberg De Geer. Arkivbild.

Efter avhoppet – nu får "Flickvännen" premiär

Efter ett tungt avhopp, flera års paus och byte av både scen och stad får nu "Flickvännen" till slut premiär på Uppsala stadsteater.

- Det känns så fantastiskt roligt. Jag är väldigt, väldigt, väldigt glad för det här, säger Marianne Lindberg De Geer, som regisserar uppsättningen.

Pjäsen är en teaterversion av Karolina Ramqvists hyllade roman med samma namn, och Lindberg De Geer tror att den långa väntan kan ha varit bra för resultatet.

- I och med att jag har fått välja skådespelare i så lugn takt har jag skapat ett väldigt trivsamt gäng som gillar varandra och pjäsen, säger hon.

"Fruktansvärt krävande"

"Flickvännen" handlar om unga Karin, som har trotsat sin feminist till mamma och blivit passionerat förälskad i den kriminelle John. Medan hon väntar på att han ska komma hem bjuder hon in flickvännerna till Johns kompisar på fest.

- Det handlar om ett drömspel där vi dras in i hennes tankar och får veta vad hon brottas med. De har inte valt varandra. Det är deras killar som har valt dem, så därför kommer de från olika bakgrunder, säger Lindberg De Geer.

Huvudrollsinnehavaren Natalie Sundelin får arbeta hårt på scenen.

- Rollen är fruktansvärt krävande och hon är på scenen hela tiden. Hon går aldrig av och det är mycket text. Det är verkligen ett kraftprov

"Oerhört besvikna"

"Flickvännen" skulle ha haft premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i december 2015. Men det gick om intet när förra huvudrollsinnehavaren Hanna Alström hoppade av efter några veckors repetitioner.

- Allting rann ut i sanden. Sådant kan hända i teaterns värld, men vi blev oerhört besvikna. Men alla tjejerna utom Hanna körde faktiskt hela pjäsen i ett bibliotek i Kulturhuset i en maratonläsning.

Sedan dess har 72-åriga Marianne Lindberg De Geer debuterat som skönlitterär författare med romanerna "På drift" och "Under belägring". Och den tredje delen i den halvt självbiografiska trilogin om Mona borde komma nästa år, avslöjar hon.

- Jag gick upp en natt och gjorde stolpar. Men jag vågar inte titta på dem nu, jag vill bara tro att de är geniala. Det finns en fortsättning för Mona, men jag vet inte riktigt hur den ser ut än.