Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Livet på en pinne, det är väl att sitta med en mörk öl på något trivsamt ställe och må bra", säger Edward Blom som debuterar i Melodifestivalen med ett bidrag som heter just "Livet på en pinne".

Edward Blom: "Katastrof om jag vinner"

Edward Blom debuterar i Melodifestivalen med en dansande hummer och smältande ost. Men några förhoppningar om att nå långt i tävlingen har han inte.

När den folkkäre arkivarien och gastronomen Edward Blom blev erbjuden att spela in en låt tänkt för Melodifestivalen var han inte sen att hoppa på tåget.

Jag tänkte att den här kommer ju inte att bli antagen så det var jättelätt att tacka ja. Det var kul att få åka till en studio och spela in en låt med Thomas G:son. Det tog några timmar, sedan tänkte jag inte mer på det, säger han.

– När de sedan ringde och sa att den hade blivit antagen... Det var lite chockartat.

Edward Blom berättar att han var en "stor Melodifestivalnörd" som barn.

– Då var det årets största begivelse, efter julen då. Jag älskade Melodifestivalen och har fortsatt att gilla den men det är inte så att jag har sett varje deltävling och kan alla namn. Jag har bra koll på 70- och halva 80-talet men sedan har jag väl varit normalroad.

Melodifestivalen har ju förändrats mycket sedan dess, vad tycker du om dagens tävling?

– Jag är ju en konservativ gammal gnu och tycker att det är jättetråkigt att orkestern är borta. Det här med att man kör många deltävlingar, det är både och. Lite av magin är försvunnen men samtidigt är det roligt att det blir fler gånger. Men jag kommer alltid att tycka bäst om allting som det var när jag var liten.

"Björkman skulle få gå"

Hans närvaro i Melodifestivalen är inte helt okontroversiell. Bland annat har Shirley Clamp, som inte fick vara med i år, ifrågasatt varför Edward Blom får ta plats i stället för "en fantastisk artist".

– Det är inte mitt fel, jag råkade bara säga ja. Men jag kan förstå att det är retsamt. Det är som om det hade varit en arkivarietävling, vem som förtecknade arkiv bäst, och så missade jag platsen för att det kom in en popsångerska som aldrig sett ett arkiv. Det är klart att man skulle bli irriterad.

Edward Blom är dock noga med att påpeka att det handlar om ett underhållningsprogram och hans mål är just att underhålla – han har inga förhoppningar om att vinna Melodifestivalen.

– Jag tror att Christer Björkman skulle få gå om jag vann. Det hade ju varit en katastrof. Men det vore så klart jätteroligt att komma till final.

"Storbandsbrölande"

Hans bidrag Livet på en pinne handlar om att "njuta av livets små glädjeämnen".

– Den känns sent 60-tal i refrängen och 30-40-tal i verserna, lite vemodigt skönsjungande, kuplettartat. Refrängen blir nästan storbandsbrölande med mycket instrument.

Vad kommer att hända på scenen?

– Det blir jag som sjunger och så ett gäng dansare som gör en fantastisk show för att illustrera låtens text. Det kommer att vara med en dansande hummer och en dansande ost, den kommer att smälta dessutom. Så det går i matens tecken.

Melodifestivalens första deltävling sänds i SVT1 på lördag klockan 20.00.