Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Edward af Sillén trivs bakom scen

Scenskräcken fick honom att välja bort rampljuset och arbeta bakom kulisserna i stället. För det mesta jobbar Melodifestivalens manusförfattare och regissör Edward af Sillén i det dolda, men då och då riktas blickarna även mot honom.

Första gången Edward af Sillén skrev manus till Melodifestivalen var 2009. Petra Mede hade fått erbjudande om att leda den stora schlagerfesten och med sig i arbetet ville hon ha den då 26-årige Edward af Sillén. I år är det fjärde gången han gör Melodifestivalen och dessutom arbetar han, och vapendragaren Daniel Rehn, på manuset till schlager-EM som just Petra Mede ska vara programledare för.

-Jag började ju som skådespelare och ståuppkomiker men upptäckte ganska fort att jag hade en väldig scenskräck och mådde dåligt av att vara i fokus. Jag kände att jag ville vara bakom scenen och få dem på scenen att trivas, säger Edward af Sillén.

   

Skriver om

Inför Andra chansen har han fullt upp. De kommande dagarna ska han regissera mellanakten, leda programledarna och skriva om manus in i sista stund. Oavsett om han är på flygplatsen med programledarna, i arenan under repetitionerna eller på efterfesten med artisterna så har han ständigt ett professionellt leende på sina läppar. Edward af Sillén är med överallt och under den sex veckor långa turnén är det sjudagars arbetsveckor som gäller.

-Det är ett konstant omskrivande och bearbetande. Vi kommer till varje stad med ett manus men sedan börjar vi repa och så skriver vi om. Ibland har jag kommit in i programledarnas loge tio minuter innan sändning med nya manuskort.

   

I blåsväder

Inspiration får han från "storslagen underhållning" som musikaler, amerikanska tv-program, shower och galor. Efter den sista deltävlingen i Malmö har han kritiserats hårt för sketchen där Gina Dirawi kommer på Sarah Dawn Finer med att sitta i publiken iklädd en glittrig galaklänning som flera ansåg vara ett plagiat från ett inslag i People's choice awards. Enligt SVT var det meningen att sketchen skulle vara en "hyllning" till Neil Patrick Harris nummer men att det skedde en miss så att det inte framgick.

-Jag blir ju ledsen om folk tror att jag har stulit något med ont uppsåt. Jag skulle aldrig i mitt liv plagiera en sketch som har miljoner träffar på Youtube, det vore ju sanslöst. Och det påverkar ju en. Det är alltid tufft när det blåser.

  

TT Spektra: Ångrar du i efterhand att du inte gjorde den annorlunda?

-Vår vision var att vi skulle göra samma sak, vi tyckte det var kul. Så jag kan inte säga att jag ångrar det. Däremot är det tråkigt att det inte redovisades att det var det vi gjorde.

  

Ingen Björkman

Edward af Sillén berättar om hur mycket han stöttar programledarna och får stöd av dem. Inte minst hans chef, Melodifestivalproducenten Christer Björkman, är viktig för honom. af Sillén har beskrivits som Björkmans "högra hand" och den som kan komma att ta över hans jobb. Men själv tror han inte det.

-Det är inte min plan. Jag är en frilansande regissör. Han har koll på alla, skapar tävlingen och startordningen. Jag tror inte att det är det jag kan göra bäst. Men man vet ju aldrig.