Ed Harcourt senaste skiva "Furnaces" är mörkare än hans tidigare. Pressbild.
Ed Harcourt senaste skiva "Furnaces" är mörkare än hans tidigare. Pressbild.

Ed Harcourt om mansrollen

ANNONS
|

Ed Harcourt har aldrig riktigt nått ut till den riktigt stora publiken, men går ofta hem hos kritikerna. Hans senaste "Furnaces", som släpptes i augusti förra året, har kallats hans bästa och är mörkare än hans tidigare alster.

Håller du med om att det är din bästa skiva?

- Ja, eller jag vet inte. Det är en skiva, man gör den och man går vidare. Det är lite orättvist att säga att en skiva är bättre än en annan, det blir som en tidskapsel som beskriver var man befinner sig i livet, säger han.

ANNONS

Trött på män

Enligt Ed Harcourt är "Furnaces" skriven utifrån en känsla av besvikelse – på världen, det politiska klimatet och på män.

- Den kommer från ett visst mansförakt och en hälsosam dos självförakt. Jag är besviken på mänskligheten och de val vi gör. Jag är lite oroad över framtiden, med tanke på att jag har barn och så. Samtiden sipprar in ens undermedvetna och sen blir det låtar, säger han.

I samband med hans senaste skivsläpp berättade Ed Harcourt för The Guardian att han, trots manströttheten, inspirerats av sina favoritförfattare, macho-skribenter som Charles Bukowski och Ernest Hemingway.

- Nej, det är inte sant. Eller jag gillar dem, jag gillar realismen, men jag gillar Doris Lessing och Dorothy Parker också. Jag är inte så ensidig. Jag både uppskattar och föraktar den manliga brutaliteten, säger han och fortsätter:

- Jag tror att det är biologiskt i viss mån, jag har en dotter och jag tror verkligen att världen skulle vara en mer medkännande plats om kvinnor fick bestämma. Män har förstört världen under så lång tid och jag kan inte komma på så många kvinnor som startat krig. Förutom Margaret Thatcher.

ANNONS

Kan inte det vara för att kvinnor inte haft lika många möjligheter att starta krig?

- Jo, kanske, så skulle det kunna vara. Det är en intressant teori.

Frånkopplade människor

Ed Harcourt utesluter inte att nästa album kan bli glatt och tralligt, men återkommer till teorin om tidskapseln – hans musik speglar hans syn på världen just nu.

- Det är svårt att inte bli lite politisk nuförtiden. Vi befinner oss i ett stadium där vi är frånkopplade från verkligheten med smarta telefoner och internet. Det finns en ny generation människor som är ute och demonstrerar och det är häftigt, men det finns så många som inte bryr sig och det är lite läskigt, och sorgligt, säger han.

Ed Harcourt spelar på Debaser Strand i Stockholm den 13/2 och på KB i Malmö den 14/2.

TT

Fakta: Ed Harcourt

Ed Harcourt slog igenom med skivan "Here be monsters" 2001 och har sedan dess släppt totalt sju studioalbum. Hans senaste album "Furnaces" släpptes i augusti 2016.

Han är född 1977 i Wimbledon i London i England.

Ed Harcourt har även skrivit musik åt andra artister, som Sophie Ellis-Bextor, Jamie Cullum och Lisa Marie Presley.

Sverigeaktuell med spelningar på Debaser Strand i Stockholm den 13/2 och på KB i Malmö den 14/2.

ANNONS