Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ukraina stoppar Julia Samojlova från att tävla i ESC. Arkivbild.

EBU: "Djupt besvikna"

Bråket om Rysslands medverkan i årets Eurovision Song Contest fortsätter. Nu stoppar värdlandet Ukraina Ryssland från att medverka i tävlingen. Ryssland kallar beskedet "cyniskt och omänskligt", medan EBU uttrycker besvikelse.

Ukraina stoppar Rysslands medverkan i Eurovision Song Contest i Kiev genom att ge artisten Julia Samojlova inreseförbud.

Så sent som i förra veckan blev det klart att Ryssland skulle delta i tävlingen, trots tidigare spekulationer om en bojkott på grund av det politiska läget mellan Ryssland och arrangören Ukraina. Dagen innan anmälningstiden löpte ut skickade Ryssland dock in bidraget "Flame is burning", som sjungs av Julia Samojlova.

Tre års inreseförbud

Men nu kommer beskedet från den ukrainska säkerhetstjänsten SBU att Samojlova stoppas, eftersom hon tidigare har uppträtt på Krim som Ryssland har annekterat. Det var 2015 som Samojlova deltog i konserten, alltså efter annekteringen, och enligt SBU besökte hon Krim på ett olagligt sätt eftersom hon flögs in direkt via Ryssland.

- Ukrainas säkerhetstjänst har infört ett inreseförbud för Julia Samojlova som gäller i tre års tid. Beslutet fattades nyligen, säger en talesperson för SBU.

Nyheten har inte tagits emot väl i Ryssland.

- Det här är ännu en skandalös, cynisk och omänsklig handling från myndigheterna i Kiev, säger Rysslands biträdande utrikesminister Grigorij Karasin till nyhetsbyrån Interfax.

"Djupt besvikna"

Den europeiska radio- och tv-unionen EBU som arrangerar Eurovision uttrycker sin besvikelse över Ukrainas beslut i ett uttalande:

"Vi måste respektera värdlandets lagar, men vi är djupt besvikna över detta beslut eftersom vi upplever att det strider både mot tävlingens anda och tanken på inkluderande som är hjärtat i tävlingens värderingar."