Dylan – sprungen ur antikens dikt

ANNONS
|

“The times they are a’changing, perhaps”, sade Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius till utländska reportrar i Börssalen, medan Dylan själv, ännu ovetande förmodligen låg och sov.

"Tyvärr ger inte Bob Dylan några intervjuer" meddelade skivbolaget Columbias pressansvariga TT några timmar senare.

Världspressen lär möjligen få fortsätta att hungra efter kommentarer från Nobelspristagaren som, enligt sitt spelschema på torsdagskvällen skulle framträda i Las Vegas.

Dylan blir, som en twittrare konstaterade, den förste Nobelspristagaren någonsin som också fått en Oscar, Pulizerpriset, flera Grammy-priser, ett Golden Globe-pris och dessutom är invald i Rock and Roll Hall of Fame.

ANNONS

Depp och pepp

Medan litteraturkritikern Per Svensson och författaren Karolina Ramqvist deppade över att Akademien inte lyfter fram en traditionell författare, tillhör Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala Universitet, dem som applåderar Akademiens val av pristagare men också beslutet att inkludera en litteratur som går utöver boksidorna.

- Om man tittar på betydelsen av ett författarskap har jag svårt att se hur någon skulle kunna överträffa honom. Han är en otroligt inflytelserik författare, säger Johan Svedjedal till TT.

- Litteraturens villkor, omständigheter och uttrycksmedel ändras hela tiden, att Dylan blev den han blev berodde ju först på att skivindustrin utvecklades. Det som är överraskande är att Akademien äntligen har tagit hänsyn till att 1900-talets tekniska utveckling har påverkat litteraturens möjligheter.

Poet och prosaist

Robert Allen Zimmerman växte upp i gruvstaden Hibbing i norra Minnesota och tog sig namnet Bob Dylan 1959. Även om det är som rockmusiker och sångpoet som han främst varit verksam är han publicerad både som poet och prosaist.

ANNONS

Musikaliskt är han sprungen ur den amerikanska blues- och folkmusiktraditionen, influerad av sångare som Robert Johnson och Woody Guthrie. Hans låttexter är besläktade med 1960-talets beatpoeter som Allen Ginsberg och Jack Kerouac, men Dylan har även hämtat inspiration från Arthur Rimbaud och de franska surrealisterna. I låten "Highlands" från skivan "Time out of mind" broderade han vidare på den skotske nationalpoeten Robert Burns.

"Ett poesipris"

Även de gamla grekerna skrev lyrik som skulle framföras, snarare än läsas, betonade Sara Danius efter tillkännagivandet. Poeten Gunnar Harding är inne på samma linje.

- Jag ser det som ett poesipris och sjungen lyrik är ju inget problem. Lyrik betyder ju faktiskt sång till lyra, det var ju så den uppstod en gång i tiden. Sapfo och alla de andra sjöngs ju, det vi har kvar är bara texterna, säger Harding som framför allt lyfter fram Dylans 1960-tal.

- Han förnyade verkligen sångtexterna, de blev mycket mer fantasifulla, det var då jag gillade honom mest.

ANNONS

Läses med örat

Ola Holmgren, professor emeritus i litteraturvetenskap, betonar att Dylans texter inte kan skiljas från rösten. Dylans litteratur är den som läses med örat. Holmgren tycker att han förkroppsligar den kanadensiske kommunikationsteoretikern Marshall McLuhans berömda fras "mediet är budskapet".

- Det är rösten, det är hans sätt att sjunga, det är den form han ger sina ord som är det unika med honom. Mediet är också musiken. Han får orden att rimma med musiken och musiken med orden. Det är svårt att bara lyfta ut ordens semantiska betydelse, det är också tonträffen med musiken, säger Holmgren.

Fakta: Bob Dylan

  1. Född 24 maj 1941 i Duluth, Minnesota som Robert Allen Zimmerman. Bob Dylan är dock inget artistnamn, utan ett namn han antog juridiskt i början av karriären. Namnbytet anses ha varit influerat av den irländske poeten Dylan Thomas.
  2. Debuterade 1962 med "Bob Dylan". Albumet "The Freeweelin' Bob Dylan" året efter innebar det stora genombrottet, med låtar som "Blowin' in the wind" och "Masters of war".
  3. Hans låtar plockades tidigt upp av den framväxande amerikanska medborgarrättsrörelsen, och gjordes populära av artister som Joan Baez. Dylan vägrade dock vara en politisk ledargestalt, övergav folkmusiken och började spela med rockband.
  4. Har judisk bakgrund men konverterade till kristendomen i slutet av 70-talet och gav ut flera religiöst präglade album.
  5. Bland hans 40-tal album kan nämnas "Highway 61 revisited" (1965) "Blonde on Blonde" (1966), "Blood on the tracks" (1975) och "Time out of mind" (1997)

Fakta: Fem viktiga album

"The times they are a-changing", 1964

Det första albumet som uteslutande innehåller låtar som Bob Dylan skrivit själv. En klassiker inom modern folkmusik och ledmotiv till studentrevolternas 1960-tal.

"Highway 61 revisited", 1965

Dylan "svek" folkrörelsen redan på "Bringing it all back home" där han för första gången lät sig ackompanjeras av ett rockband, men här finns några av hans största rockhittar. Den absurdistiska "Ballad of a thin man" är ett av de tydligaste exemplen på Dylans kraft som poet.

"Blonde on blonde", 1966

På sitt sjunde album hade Dylan hittat såväl sitt sound som tonen i texterna. Skivan beskrivs ofta som hans mästerverk, ett av rockhistoriens första dubbelalbum som inte innehåller ett enda svagt spår.

"Blood on the tracks", 1975

Det femtonde studioalbumet och det andra som nådde förstaplatsen på Billboardlistan. Låttexterna har ofta lästs som självbiografiska och sonen Jakob Dylan har beskrivit låtarna som ett samtal mellan mina föräldrar.

"Time out of mind", 1997

Av många ses albumet som en comeback sedan Bob Dylan under 1980- och 1990-talet släppt en rad album som varken gjorde publik eller kritiker särskilt glada. Daniel Lanois hyllades för sin produktion, men Bob Dylan säga avsky soundet och har sedan dess själv producerat under pseudonymen Jack Frost.

ANNONS