Duon får filmfestivalens hederspris

De belgiska bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne prisas i Göteborg.

ANNONS
|

Två gånger har de vunnit Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. Nu belönas debelgiska bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne också med Göteborgs filmfestivals hederspris: Honorary dragon award.

Jean- Pierre och Luc Dardenne, födda 1951 respektive 1954 i Engius respektive Awirs i Belgien är den europeiska filmvärldens isärklass mest framgångsrika regissörsduo, med banbrytande filmer som Rosetta, Barnet, Sonen, Ett löfte och Pojken med cykeln bakom sig.

I slitna och fattiga kvarter

Efter debuten med Je pense a vous 1992 fick duon fyra år senaresitt stora genombrott med Ett löfte som utspelar sig i slitna och fattiga kvarter i belgiska Vallonien. EN miljö som ofta återkommer i bröäderna Dardennes filmer, och som inspirerat många andra filmare bland dem Gabriela Pichler från Göteborg i filmen Äta, sova, dö (2012).

ANNONS

– Bröderna Dardennes unika kombination av osminkad socialrealism, sublim dramatik och obrottslig lojalitet med samhällets utsatta har varit stilbildande för en hel generation filmskapare och frambringat några av den moderna filmhistoriens allra främsta verk, säger festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg i ett pressmeddelande.

Nu kommer Jean-Pierre och Luc Dardenne till Göteborg med sinnya film Den okända flickan, som får Sverigepremiär på Göteborgs filmfestival. Där möter vi den unga läkaren Jenny, spelad av Adèle Haenel, som känner sig skyldig till en ung flickas död.

Sällan visade dokumentärer

Under festivalen visas också en serie med några av bröderna Dardennes mest älskade filmer och tidiga, sällan visade dokumentärer.

Göteborgs filmfestival äger rum 27 januari till 6 februari 2017. Bröderna Dardenne gästar stan 4 till 5 februari, och tar emot hederspriset den 4 februari under Dragon award-ceremonin.

ANNONS