Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Faye Dunaway och Warren Beatty på Oscarsgalan. Arkivbild.

Dunaway om Oscarstabben: Kände mig skyldig

Warren Beatty och Faye Dunaway läste upp fel Oscarsvinnare. Nu berättar Dunaway för första gången om vad som hände, i en intervju med NBC.

Prisutdelarna stod för århundradets Oscarsskandal på galan i februari när det tyngsta priset, för "Bästa film", skulle delas ut.

- Han tog fram kortet, sade inget, tittade på mig och såg sig omkring och jag sade: du är omöjlig. Jag trodde att han skämtade, säger Dunaway, och tillägger att hon trodde att han pausade för att få till en dramatisk effekt.

Därefter läste Dunaway upp det som stod på kortet, att musikalfilmen "La la land" vunnit priset. Problemet var att det inte stämde – den rätta vinnaren var "Moonlight". Hela teamet bakom "La la land" hann både jubla och inleda tacktal innan felet uppdagades.

- Jag kände mig väldigt skyldig, och undrade om jag kunde ha gjort något. Varför såg jag inte att det stod Emma Stone högst upp på kortet, säger Dunaway.

Det kort som prisutdelarna av misstag fick var det som visade att Emma Stone vunnit priset i kategorin "Bästa kvinnliga huvudroll", för sin roll i just "La la land".

Två anställda på revisorsfirman PWC ansvarade för att vinnarkuverten skulle hamna rätt. Bolaget tog senare på sig dundertabben.