Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dramatisk pop av duon Hurts

Dramatisk synthpop, minimalistiska kläder och perfektionism in i minsta detalj. Med sitt andra album, Exile, vill Manchesterduon Hurts sprida musik som berör och varar i längden.

När debutalbumet Happiness blev en succé för tre år sedan var det inget som Theo Hutchcraft och Adam Anderson varken hade räknat med eller ens vågat hoppas på. Albumet, som delvis spelats in med producenten Jonas Quant i Göteborg, såldes i mer än en miljon exemplar och knep en fjärdeplats på brittiska albumlistan. Det senaste året har Hurts arbetat på Exile som släpps i mars, och även denna gång vände de sig till Göteborgaren som bland annat producerat No Doubt och Leona Lewis.

-Vi spelade in första delen av albumet på egen hand i Manchester men kände att något saknades. Jonas har ett otroligt sätt med popmusik, som de flesta skandinaver, så det kändes rätt att återvända till honom. Han ger ett slags magi till vår musik, förklarar Adam Anderson.

  

Känslor

Precis som på förra plattan medverkar Göteborg Gospel på ett par av låtarna och Manchesterduon spenderade tre månader i staden i höstas. Resultatet är känslosamma, mörka texter till tonerna av energisk pop. Även denna gång finns influenserna från 80-talets synthmusik där, även om Hurts tagit ut svängarna mer på sitt andra album.

-Musiken är ganska eftertänksam. Vi skriver inte om globala ämnen utan om känslor. Vår musik har alltid varit så, säger Adam Anderson.

Och Theo Hutchcraft tillägger:

-Vi vill måla upp bilder för människor. Vi försöker ge folk något de kan hålla kvar vid. Musik som varar och som har något mer att ge.

  

Estetiska viktigt

Vid en snabb anblick kan man tro att Hutchcraft och Anderson är tvillingar. De är ungefär lika långa, har liknande kroppsbyggnad och är båda klädda i minimalistiska svarta kläder med tillhörande svarta läderkängor. De strama frisyrerna är noggrant fixade, inte ett hårstrå ligger fel. För dem är bilden de förmedlar av sig själva nästan lika viktig som musiken.

-Allt det där är en del av bandet. Det är bra att förmedla mer än bara låtarna. Precis som musikvideos är viktiga är det viktigt hur vi ser ut. Det hänger ihop för oss, säger Adam Anderson.

I samband med att det nya albumet släpps ger sig duon ut på en turné, bland annat spelar de på Strand i Stockholm. Och den här gången är de mer förberedda än när debutalbumet släpptes.

-Förra gången gjorde vi bara ett album och sen tänkte vi att nu ska vi turnera. Det var lite av ett problem för vissa av låtarna passade inte så bra för livespelningar. Det här albumet är gjort för att spelas live, fastslår Adam Anderson.

  

HURTS:

Synthpopduo bestående av 26-årige Theo Hutchcraft (sång) och 28-årige Adam Anderson (synth).

Bildades 2009 i Manchester.

Debutalbumet Happiness släpptes 2010. Det producerades av Jonas Quant och medverkar på plattan gör bland andra Kylie Minogue och Göteborg Gospel.

Aktuella med albumet Exile som släpps den 8 mars digitalt och fysiskt den 13 mars. Den 18 mars spelar de på Strand i Stockholm.

  

HURTS OM:

...kören i Help (albumets sista spår):

"Vi bjöd in våra fans att medverka på plattan och valde ut 30 av dem från runtom i Europa, tog dem till studion och lärde dem att sjunga låten. De sjunger jättebra! Det är kul att det sista man hör på plattan är 30 fans." (Theo Hutchcraft)

...att vara en duo:

"Det är utmärkt för det är det enda sätt vi vet hur man gör musik på. Det var som ett par vi började och utvecklades tillsammans. Vi har alltid tyckt att det är ett mer intressant sätt att skapa på". (Theo Hutchcraft)

...namnet Hurts:

"Den här gången hade vi namnet på albumet innan vi började skriva texterna och göra musiken, och vi ifrågasatte det aldrig. Det är samma sak med bandnamnet. Du får en bra känsla, och då måste du följa den." (Adam Anderson)